Onderzoek politie naar malafide Aidsstichting

MONSTER, 9 mei - De politie van Monster is vanmorgen een onderzoek begonnen naar een vermoedelijk malafide stichting uit het Zuidhollandse Monster, die fondsen werft voor de bestrijding van Aids. De bonafide inzamelaars van de Stichting Aids Fonds in Amsterdam deden gisteren aangifte bij de politie in Monster, nadat was gebleken dat de gelaakte stichting - Nationaal Fonds ter Bestrijding, Opvang en Preventie van Aids (NFBOPA) - een brief naar diverse bedrijven verstuurt waarin ze worden verzocht te helpen bij de financiering van zogenoemde 'Budy Homes'. Dat zijn naar Amerikaans voorbeeld opgezette opvangtehuizen voor Aids-patienten.

Het vermoeden van oplichting werd bij het bonafide Aids Fonds gewekt toen bleek dat de stichting uit Monster op generlei wijze in contact staat met de reguliere fondswervende organisaties op het gebied van Aids. Zonder contact met die organisaties zou het nagenoeg onmogelijk zijn serieuze projecten van de grond te krijgen. Daarnaast wekte het verwondering dat geld werd gevraagd voor 'Budy Homes' omdat die tehuizen eerder in Nederland nauwelijks aansloegen. Een woordvoerster van het bonafide Aids Fonds zei vanmorgen overigens dat geen zekerheid bestaat dat de stichting uit Monster de zaak oplicht.

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel staat de stichting uit Monster onder voorzitterschap van K. R. Ley uit Den Haag. Ley was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar, evenmin als het kantoor van de stichting in Monster. De brief die de stichting verzond, is bij bedrijven op diverse plaatsen in Nederland terechtgekomen. Voorzover bekend stortte geen van deze bedrijven geld op de rekening van de stichting.