Incidenten in De Goffert kunnen gratieverzoekbeinvloeden; Johansson geeft Ajax hoop

ROTTERDAM, 9 mei - Het rapport over de ongeregeldheden met supporters rondom de kampioenswedstrijd NEC-Ajax speelt een rol bij de behandeling van het verzoek aan de UEFA van de kersverse landskampioen om volgend seizoen toch aan Europa-Cupvoetbal te mogen deelnemen. Dit verklaarde de nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond Lennart Johansson gisteravond in het televisieprogramma Sport Studio. De Zweed vertelde dat de UEFA tijdens haar vergadering op 24 mei in Wenen de straf die Ajax kreeg naar aanleiding van het staafincident tegen Austra Wien nog eens onder de loep zal nemen. De Amsterdamse club werd voor een seizoen uitgesloten van Europees voetbal en mag derhalve niet deelnemen aan het volgende Europa Cup I-toernooi.

Johansson: 'In principe ben ik er voor om uitgesloten clubs zo snel mogelijk weer toe te laten. Maar ik heb gehoord dat er weer incidenten zijn geweest rondom een wedstrijd van Ajax. Dat zal in de besluitvorming worden meegenomen. Voor afgelopen weekeinde was ik bereid me welwillend op te stellen tegenover Ajax en andere clubs die om clementie vragen.' Johansson maakte duidelijk dat de UEFA zich op de hoogte laat stellen van de incidenten in het Stadion De Goffert, waar zondag de wedstrijd NEC-Ajax twintig minuten werd gestaakt omdat supporters het veld dreigden te bestormen. 'Er is vast wel een UEFA-afgevaardigde bij die wedstrijd geweest', vermoedt Johansson. 'Anders gaan we af op het scheidsrechtersrapport. Of op mensen in wie we vertrouwen hebben.' Michael van Praag reageert terughoudend op het relaas van Lennart Johansson. De voorzitter van Ajax is van mening dat de incidenten in De Goffert worden gechargeerd. 'Ik vind dat er geen incidenten zijn geweest', meent Van Praag. 'Geen kampioenschap ter wereld wordt gevierd zonder supporters op het veld. En men moet mij maar eens vertellen waar het je lukt dat je al die mensen ook weer op de tribune krijgt.' In het Nijmeegse stadion was ook bondsvoorzitter Jo van Marle aanwezig, de penningmeester van de UEFA. Johansson: 'De scheidsrechter zal ons best het nodige kunnen vertellen, maar de heer Van Marle is ook altijd een objectief waarnemer geweest. Zijn rapportage zal belangrijk zijn. Als bestuurslid van de UEFA vertegenwoordig je niet je eigen land maar het voetbal.' Het is Johansson bekend dat de Nederlandse voetbalbond de amnestie-aanvraag van Ajax ondersteunt. Van Marle waarschuwt voor een al te groot optimisme. 'De mening van Johansson is mij bekend. Wij kennen elkaar goed. Maar het is de vraag of de andere leden van het uitvoerend comite zijn opvatting delen.' Johansson staat in principe ook niet afwijzend tegenover een snelle terugkeer van de Engelse voetbalclubs in de Europa-Cup. Sinds het Heizel-drama in 1985 zijn de Britten uit de Europese clubtoernooien verbannen. 'Met zo'n lange isolatie is niemand gediend. De supporters die de ramp toen veroorzaakt hebben zijn er misschien niet eens meer', denkt Johansson. Parallel aan NEC-Ajax wil de Zweed de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag in Bournemouth, waar twaalf politieagenten zwaar gewond raakten en 104 Leeds-supporters werden gearresteerd, laten meewegen in de uiteindelijke beslissing over de terugkeer van de Engelse clubs.

De Britse minister van binnenlandse zaken David Waddington heeft officials van de voetbalbond gisteren tijdens een spoedberaad laten weten dat de regering overweegt de politie bevoegdheden te geven wedstrijden te verbieden.