G-7 achter Frans-Brits akkoord bank Oost-Europa

WASHINGTON, 9 mei - De Groep van zeven grote industrielanden zal zich niet verzetten tegen een Frans-Brits akkoord over de vestigingsplaats en het presidentschap van de Ontwikkelingsbank voor Oost-Europa. Frankrijk en Groot-Brittannie zijn overeengekomen dat de bank wordt gevestigd in Londen en zal worden geleid door de Fransman Jacques Attali. Nederland heeft ex-minister Ruding kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de bank. Definitieve besluiten over de plaats en het presidentschap van de nieuwe bank moeten voor 19 mei worden genomen door de Europese regeringsleiders.

De afspraak over de vestigingsplaats en de president van de bank is tot stand gekomen in een veelomvattend Brits-Frans akkoord dat dit weekeinde in Washington definitief vorm heeft gekregen. De Groep van zeven grote industrielanden heeft - ondanks bezwaren tegen de persoon van Attali - deze week kenbaar gemaakt zich niet tegen de Brits-Franse afspraak te zullen verzetten. 'De Europese ontwikkelingsbank is in de Groep van zeven besproken', bevestigde een zegsman. Landen, die aanvankelijk beloofden Ruding te zullen steunen, leggen zich bij die meerderheid neer, zo wordt gezegd.

Minister Kok (financien) zei gisterochtend dat hij vanuit Washington met premier Lubbers had gebeld om de positie van Rudings kandidatuur te bespreken. 'Ondanks alle geruchten moeten we toch nog afwachten', zei Kok. 'De besluitvorming moet nog plaatshebben. Het is niet duidelijk welke afspraken in de Groep van zeven zijn gemaakt. Uiteindelijk beslissen de regeringsleiders.'

    • Roel Janssen