Elsevier wil belang Wolters kwijt

AMSTERDAM, 9 mei - Uitgeverij Elsevier overweegt om zijn belang van 33 procent in branchegenoot Wolters Kluwer van de hand te doen. De opbrengst uit die verkoop zou aangewend kunnen worden om de overneming van twee grote Amerikaanse uitgeverijen te financieren, waarmee het bedrijf momenteel onderhandelingen voert.

Dit blijkt uit een gesprek dat Elsevier-bestuursvoorzitter P. J. Vinken voerde met het Westduitse Handelsblatt. Een woordvoerder van Wolters Kluwer zei vanochtend dat er formeel op dit punt nog geen besprekingen tussen beide concerns worden gevoerd. Wel was bij Wolters Kluwer al langer bekend dat Elsevier verkoop van het belang overweegt.

Volgens Vinken wil Elsevier zijn positie op de Amerikaanse markt versterken. Momenteel voert het bedrijf onderhandelingen met zes Amerikaanse uitgevers. Met twee uitgevers van wetenschappelijke publikaties zouden de onderhandelingen zich in een vergevorderd stadium bevinden. De Amerikaanse bedrijven zouden ieder een omzet van 500 miljoen dollar behalen.

Elsevier wil de namen van de Amerikaanse uitgevers nog niet prijsgeven. Grote Amerikaanse uitgevers die werken met een omvangrijk vreemd vermogen zijn in moeilijkheden geraakt door de stijgende rente. Nu de schuldenlast steeds zwaarder drukt worden de uitgevers interessante overnamekandidaten. Onder hen bevindt zich Harcourt Brace Javanovich dat zich diep in de schulden stak om een overneming door de Britse uitgever Robert Maxwell te voorkomen.

Het is, aldus Vinken, ook denkbaar dat de Britse uitgever Pearson, waarmee Elsevier een samenwerkingsverband heeft, een deel van het geld voor de overnemingen in de Verenigde Staten fourneert.

Elsevier kocht drie jaar geleden niet-stemgerechtigde certificaten van aandelen Wolters Kluwer voor 500 miljoen gulden. Volgens Wolters Kluwer kan Elsevier dat belang alleen na onderling overleg verkopen. Het belang van Elsevier is op de beurs ongeveer 900 miljoen gulden waard.