Canada 'kalmeert' soms immigranten bij uitwijzing

OTTAWA, 9 mei - De Canadese autoriteiten hebben gisteren toegegeven dat ze soms kalmeringsmiddelen toedienen aan ongewenste immigranten die het land worden uitgezet.

De minister van immigratiezaken, Barbara McDougall, lichtte het Canadese parlement gisteren in dat van de 3.125 mensen die de afgelopen 15 maanden waren uitgewezen er negen medische begeleiding hadden gekregen. Enkele van deze negen hadden tegen hun zin kalmerende middelen toegediend gekregen.

De bewindsvrouw verklaarde dat iedere immigrant die wordt uitgewezen en daarbij problemen zou kunnen veroorzaken in principe zulke middelen kan toegediend krijgen. 'We moeten er voor zorgen dat de mensen zich goed gedragen in het vliegtuig en dat er geen gevaar voor andere passagiers is', aldus McDougall.

Volgens de Canadese oppositie is deze praktijk strijdig met de rechten van de mens. Maar de minister zegt dat er geen sprake is van schending van enige regel.