Boetes niet langer fiscaal aftrekbaar

DEN HAAG, 9 mei - Boetes voor verkeersovertredingen en fout parkeren tijdens een dienstreis zullen niet langer aftrekbaar voor de belasting zijn. De parkeerbon voor het niet of onvoldoende bijvullen van een parkeermeter blijft in principe wel aftrekbaar als het dienstbelang ermee gediend was.

Dit staat in een wetsvoorstel dat deze week in de Tweede Kamer wordt behandeld. De regering meent dat het geld dat de gemeenten innen voor het niet voldoende vullen van de parkeermeter, meer een parkeerbelasting is dan een boete. Daarom heeft zij in het wetsvoorstel het onderscheid aangebracht tussen een 'meterbon' en een bon voor andere parkeerovertredingen. Het CDA vindt dit een geforceerd onderscheid, en pleit ervoor ook een einde te maken aan de aftrekbaarheid van de meterbon.

In de praktijk heeft het onderscheid overigens weinig waarde. Nu is het al zo dat voor een werknemer de parkeerbon alleen aftrekbaar is als hij minder dan 44 cent per kilometer aftrekt van de belasting. Ook als de werknemer de boete voor een verlopen meter bij de werkgever kan declareren, is dit bedrag alleen belastingvrij als hij een vergoeding krijgt van minder dan 44 cent per kilometer.