Albanezen mogen naar buitenland

ROTTERDAM, 9 mei - Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krijgen Albanezen weer een paspoort waarmee ze naar het buitenland kunnen reizen, aldus een bekendmaking van Radio Tirana gisteren.

De verlening van de paspoorten gebeurt in het kader van een strafwethervorming, die kennelijk bedoeld is om tegemoet te komen aan Westerse bezwaren tegen de mensenrechten-situatie in deze Balkan-staat, aldus leden van Amnesty International die de ontwikkelingen in Albanie op de voet volgen. Bij monde van eerste minister Adil Carcani heeft Tirana gisteren ook aangekondigd dat zijn land deel wil nemen aan de CVSE-conferentie (Conferentie voor veiligheid en samenwerking in Europa). Albanie is het enige Europese land dat de uit 1975 daterende Helsinki-verdragen, die ook bindende afspraken ten aanzien van mensenrechten omvatten, niet heeft ondertekend. Het land voerde onder de in 1985 gestorven dictator Enver Hoxha een politiek van consequent isolationisme.

Vice-voorzitter Manush Myftiu van de Wetgevende vergadering zei gisteren in een interview voor de Albanese dienst van radio Tirana voor het buitenland, dat het aantal gronden voor veroordeling tot de doodstraf - 34 artikelen in de strafwet - drastisch zal worden beperkt. Het in de doodstraf voorzienende artikel over 'vlucht uit Albanie', zal drastisch worden herzien, aldus Myftiu.