Aandelen verdeeld, obligaties verbeteren

AMSTERDAM, 9 mei - Op de obligatiemarkt in Amsterdam is de stemming vandaag verder verbeterd na de succesvol verlopen inschrijving op de staatslening met een rente van negen procent. Op de aandelenmarkt was de stemming verdeeld.

AMSTERDAM - De aandelenmarkt floreerde niet en er was sprake van een verdeelde stemming. De dollargevoelige aandelen werden ongunstig beinvloed door de verdere daling van deze valuta tot onder fl.1,85, terwijl naar sommige andere waarden, zoals Buhrmann, Fokker en HCS vraag bestond. Philips kwam onder het laagste peil van vorige week, toen de koers in het teken stond van slechte winstcijfers. Op de parallelmarkt reageerde Pie Medical op het vertrek van de voltallige raad van commissarissen met een vooruitgang van fl.0,40 op fl.14,40. Verenfabrikant Weweler was fl.3 in herstel op fl.75,50. Koninklijke Olie ging fl.1,30 omlaag naar fl.140,80, Unilever fl.0,90 naar fl.142,70 en Akzo fl.0,30 naar fl.120,10. KLM werd wat aangeslagen door lagere beladingsgraadcijfers over de maand april en daalde fl.0,40 tot fl.34. Philips werd fl.0,70 teruggejaagd naar fl.32,10 en kwam hiermee nog onder het laagste peil van eind vorige week.

Hoogovens werd ex dividend verhandeld en hiermee rekening houdend lag de koers ongeveer in lijn op fl.75,50. Uitgever Wolters Kluwer kon van het dividend zes dubbeltjes inhalen op fl.51,80. Naar Buhrmann-Tetteroide bestond evenals gisteren weer vraag en het fonds klom met nog fl.0,40 tot fl.65,80. Fokker die een nieuw vliegtuig wil ontwikkelen en waarvan in de loop van de dag het jaarverslag zou verschijnen gaf een wat gemeleerde koersontwikkeling te zien. Na een verlies van fl.0,30 op fl.46,90 trad een scherpe stijging in tot fl.48,50 en tegen het middaguur werd fl.48 genoteerd.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York stonden gisteren onder invloed van de verkoop van 3-jarig schatkistpapier. Toen vlak voor het sluiten van de beurs bleek dat het waardepapier tegen gemiddeld 8,74 procent was geplaatst en daarmee overeenkwam met de gunstige verwachtingen daarover, reageerde Wall Street ogenblikkelijk.

Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen, die de gehele dag rond het nulpunt schommelde, kon in de laatse 10 minuten nog snel stijgen naar een winst van 11,93 op 2733,55. Vandaag en morgen staat de verkoop van 10- en 30-jarig papier voor de deur. Die zullen volgens handelaren nog sterker hun stempel drukken op de koersvorming.

TOKIO - Het Nikkei koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen op de beurs in Tokio moest vandaag een fractie prijsgeven. Het koersgemiddelde viel 25 punten terug tot het niveau van 30.945, ofwel 0,08 procent lager. De lichte koersval volgt op vijf achtereenvolgende dagen waarin het koersgemiddelde 5,25 procent was gestegen.