Wielertrainer ontkent achterhouden premies

ROTTERDAM, 8 mei - Albert Stofberg heeft zijn advocaat mr. Castelijns opdracht gegeven wielrenner Rene Beuker voor de rechter te dagen. De trainer van de inmiddels opgeheven Orbea-ploeg, waarvan Beuker ook deel uitmaakte, voelt zich gegriefd door uitlatingen van Beuker in onder meer Wieler Revue.

De 25-jarige ex-prof beschuldigt Stofberg er van startgelden van Nederlandse wedstrijden te hebben ingepikt. Die bedragen van tien renners werden op de bankrekening van Stofberg gestort. Beuker gelooft niet dat Stofberg die premies voor de ploeg heeft gebruikt.

Hoewel Beuker zegt dat Stofberg ook weinig kan doen aan het gedoe met de Orbea-ploeg, verwijt hij hem wel de renners met loze beloften aan het lijntje te hebben gehouden. Gisteravond zei Beuker: 'Ik blijf vierkant achter mijn uitlatingen staan. Stofberg heeft de zaak belazerd. Ik durf de confrontatie bij de rechter aan. Ik heb ook een advocaat. Mr. Vixseboxse (bestuurslid van de vereniging voor beroepswielrenners). Hij onderzoekt momenteel of er nog een mogelijkheid bestaat dat ik ooit nog iets zie van mijn achterstallige salaris. ' Beuker zegt nog 60.000 gulden tegoed te hebben van Orbea. 'Persoonlijk heb ik niets tegen Beuker', verklaarde Stofberg. 'Maar hij gaat te ver. Ik stond evenals de Nederlandse renners gewoon op de loonlijst van Orbea. Ik heb ook al in maanden geen geld gezien. Zulke beschuldigingen accepteer ik niet. Ik daag hem voor de rechtbank. Daar mag hij proberen te bewijzen dat ik zijn centen in eigen zak heb gestoken. Op deze manier beklad hij mijn naam. En dat vind ik jammer, maar ook onverstandig.'

Vuelta

De Westduitser Bernd Grone uit de Stuttgart-ploeg van Hennie Kuiper won gisteren de etappe in de Ronde van Spanje. Gisteren moest het peloton na 52 km de Lunada-col, eerste categorie, beklimmen. De Oostduitser Ampler uit de ploeg van Gisbers bereikte als eerste de top. In de afdaling vormde zich een kopgroep van negen renners, onder wie Ampler. De leiders hadden na 134 km een voorsprong van 9.43 bereikt. Op dat moment was Giovannetti zijn leiderstricot kwijt aan Vargas, die in het algemeen klassement een achterstand van 4.36 heeft. Door toedoen van de Seur-ploeg van Giovannetti slonk de voorsprong, desondanks bleven de negen vluchters tot zes kilometer voor de aankomst in Najera voorop.

Na de samensmelting sprong Jacobs van PDM met Leanizbarrutia weg. Grone reageerde op die demarrage en sloot aan bij het tweetal. Enkele kilometer voor de finish liet hij het duo achter. Hij wist net uit de greep van het jagende peloton te blijven. Het verschil met Uwe Raab, die als tweede eindigde, bedroeg nauwelijks een meter.