Voorzichtige stijging van aandelenkoersen

ROTTERDAM, 8 mei - De aandelenkoersen zijn in New York, Tokio en Amsterdam voorzichtig gestegen. Handelaren wachten het resultaat af van de uitgifte van Amerikaans schatkistpapier deze week.

AMSTERDAM - De aandelenkoersen zijn vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs licht gestegen. Een wat hoger slot op Wall Street, een nauwelijks veranderde Nikkei-gemiddelde en een stabiele dollar gaven geen externe steun. Een hogere obligatiemarkt gaf wel een duwtje. Alleen Weweler verloor dertien procent op een voorspelde winstdaling van 15 procent.

De CBS-stemmingsindex stond vijf kwartier na de opening met 117,60 op een winst van 0,2 punt. Bij de internationals boekten Akzo, Koninklijke Olie, Hoogovens en Unilever enige dubbeltjes winst. Philips moest zes dubbeltjes terug naar fl.32,50. Dat is nog maar een dubbeltje hoger dan de slotkoers van vrijdag, toen het Eindhovense concern de desastreuze resultaten van het eerste kwartaal bekendmaakte. KLM verloor vijf dubbeltjes op fl.32,10. Het andere concern uit Eindhoven, DAF, moest vier dubbeltjes omlaag naar fl.29,40. Gisteren boekte de autofabrikant nog per saldo een stijging van vijf procent. Op de lokale markt verloor ACF fl. 1,20 na de presentatie van de jaarcijfers gisteren. De uitgevers zaten op winst. VNU veroverde fl.1,20 op fl.95, Wolters Kluwer pakte drie dubbeltjes op fl.51,30 en Elsevier steeg zeven dubbeltjes op fl.85. HCS zag de bekendmaking van de gemeenschappelijke onderneming met een dochter van Hoechst beloond met een flinke koerswinst. Het automatiserinsfonds opende op fl.15,20, een stijging van negen dubbeltjes, maar moest daarna iets terug naar fl.14,90. Collega Volmac moest het doen met een winst van drie dubbeltjes op fl.41,50. De duikeling van de dag was voor Weweler. De onderneming voorziet een winstdaling van vijftien procent mede als gevolg van de moeilijke economische situatie in Groot-Brittannie. Dat bericht werd afgestraft met een koersval van dertien procent. Weweler sloot gisteren op fl.81, opende vanmorgen op een laatkoers van fl.75 en noteerde rond het middaguur fl.70,50. Nedschroef verloor fl.2,50 op fl.129. P en C moest twee kwartjes achteruit naar fl.60. Inter/View won twee dubbeltjes op fl.7,30. De lokale markt gaf een verdeeld beeld te zien. Beleggers zijn optimistisch over de toekomst van Bols en lieten het drankenfonds fl.1,80 stijgen tot fl.172,50. Palthe mocht fl.2 omhoog tot fl.110 en Union won negen dubbeltjes op fl.41,90. Nijverdal-Ten Cate moest een rijksdaalder terug naar fl.108,50. Beleggers reageeerden op de onzekerheid bij De Telegraaf over de resultaten voor 1990 met een daling van acht dubbeltjes tot fl.102. De slechte situatie op de markt voor vrachtwagens in 1990 leidde tot een verlies van fl.3 tot fl.133 voor Beers. Medicopharma verloor fl.1,30 op fl.60,70.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren over het algemeen gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen steeg met 11,26 punten om te sluiten op 2721,62 punten. Daarmee gaf de beursbarometer bijna de helft prijs van de ruim twintig punten winst die tijdens de handel was bereikt. De omzet bedroeg ongeveer 134 miljoen aandelen tegen 142 miljoen eind vorige week.

De handel ging veelbelovend van start, ondanks de lagere dollar, de lagere obligatiemarkt en het ontbreken van enig specifiek nieuws dat de koersen kon beinvloeden. De belangstelling ging uit naar de computerfondsen en dat werd toegeschreven aan de idee dat het meeste slechte nieuws voor deze sector voorbij is. De stijging werd verder een voortzetting van die van vrijdag genoemd, daarbij gestimuleerd door computerprogramma's. De omzet was mager omdat veel beleggers er de voorkeur aan gaven te wachten op de verkoop van 30,5 miljard dollar aan Amerikaans schatkistpapier deze week. Vandaag wordt driejaarspapier verkocht. Daarna volgt de volgdende dagen de uitgifte van tienjaars en dertig-jaars papier. De rente op de kortlopende stukken die gisteren werden verkocht was wat lager.

De dollar noteerde tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York fl.1,8615 tegen fl.1,8725 afgelopen vrijdag. Even werd zelfs onder de fl.1,8600 genoteerd. De dollarkoers zat daarmee op het laagste punt van de laatste 25 maanden. In Amsterdam sloot de dollar gisteren op fl.1,8615 en vanochtend op fl.1,8610.

TOKIO - Met een stijging van 14,31 yen tot 30.970,58 yen kwam het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde fondsen vandaag nauwelijks van zijn plaats na gisteren 782,63 yen te zijn gestegen. Wel was het voor het eerst dit jaar dat de koersen in Tokio voor de vijfde achtereenvolgende dag stegen. De omzet was redelijk hoog met ongeveer 75 miljoen verhandelde aandelen. De dollarhandel was rustig in afwachting van de veiling van 30,5 miljard dollar aan Amerikaans schatkistpapier. Japanners kopen traditioneel een derde, maar de markt houdt rekening met een verminderde Japanse belangstelling. De dollar sloot vandaag in Tokio op 158,05 yen per dollar, dat was 0,25 yen hoger dan maandag.