Heerema wil overneming van Grootint

ROTTERDAM, 8 mei - Het Leidse offshorebedrijf Heerema wil het constructiebedrijf Grootint in Zwijndrecht overnemen. Met de vriendelijke overname ontstaat een grote combinatie in de staalconstructie en offshore met ruim 2.600 mensen in dienst. De twee directies spreken van 'een aannemerscombinatie die - ook internationaal gezien - tot de zeer groten in deze branche zal gaan behoren'. D. Kamerling, president-directeur van Grootint, verwacht dat de grootaandeelhouders het eens zullen worden over de overneming. De aandelen van Grootint zijn voor 'een heel groot deel' in handen van de familie De Groot.

Kamerling: 'Ik weet niet wanneer de grootaandeelhouders eruit zijn. Dat kan vier weken duren, maar ook langer'. Als combinatie zouden de bedrijven vooral op de internationale markt sterker staan bij het uitvoeren van grote projecten. Volgens beide directies, die gisteren de plannen bekendmaakte, vullen de activiteiten elkaar goed aan en bestaat er geen gevaar voor de werkgelegenheid. De Industriebond FNV reageert positief op de aangekondigde overneming. 'De twee bedrijven versterken op deze manier hun positie', aldus bestuurder J. A. Stehmann van de Industriebond FNV. Stehmann noemt de toezegging dat de werkgelegenheid niet in gevaar komt geloofwaardig, maar zegt de ontwikkelingen kritisch te zullen volgen. Heerema kwam in 1988 met de vakbonden in conflict toen het bedrijf honderden Spaanse medewerkers ontsloeg.

Grootint legt zich toe op de bouw van grootschalige staalconstructies zoals de Van Brienenoordbrug, en behaalt volgens Kamerling ongeveer driekwart van de omzet uit de bouw van offshore-installaties. Vorig jaar maakte Grootint een winst van 6,1 miljoen gulden op een omzet van ongeveer 200 miljoen.

Heerema bouwt op een werf in Vlissingen ook op beperkte schaal, maar is hoofdzakelijk aktief met het transporteren en plaatsen van de installaties. Vorig jaar nam het bedrijf een belang van 40 procent in het bergings- en sleepbedrijf Wijsmuller. Heerema verstrekt geen financiele gegevens.

Grootint-directeur Kamerling zegt te kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, maar wil nog niet zeggen of dit probleem met medewerkers van Heerema kan worden opgelost. Afgelopen zomer moest Grootint lassers uit Engeland aantrekken omdat in Nederland niet voldoende mensen aanwezig waren.