HCS neemt een belang van 50 % in Duitse Infotec

AMSTERDAM, 8 mei - Het automatiseringsbedrijf HCS Technology neemt een belang van vijftig procent in Infotec, de dochteronderneming van het Westduitse chemieconcern Hoechst die is gespecialiseerd in de distributie van fax- en kopieerapparaten in Europa. HCS neemt de directie van Infotec op zich.

De transactie maakt HCS volgens eigen zeggen tot 's werelds grootste onafhankelijke distributeur op het gebied van kantoorautomatisering, met een jaarlijkse omzet van twee miljard gulden. In de loop van dit jaar moet de transactie, waarover een principe-akkoord is bereikt, haar beslag krijgen.

Eerder dit jaar verkreeg HCS reeds de controle over het distributiebedrijf Savin, dat fax- en kopieer-apparaten verkoopt op de Amerikaanse markt. HCS maakte al bekend dat het eveneens een distributie-tak in Europa wil verkrijgen.

Niet bekend

Volgens Van den Bogaard zal de nieuwe samenwerking onmiddellijk bijdragen aan de winst per aandeel van HCS, doordat per saldo Infotec meer bijdraagt aan de winst dan voor de koopprijs moet worden afgeboekt.

Infotec had het afgelopen jaar een omzet van 460 miljoen D-mark. Het winstniveau van de onderneming ligt volgens de HCS-topman op het marktgemiddelde van 3 tot 5 procent, zodat de winst tussen de 14 en de 23 miljoen D-mark bedroeg.

Het is volgens Van den Boogaard niet de bedoeling dat HCS Infotec volledig in handen krijgt. De joint venture is volgens HCS voorlopig de laatste grote uitbreiding van het concern. 'We hebben nu een basis in de distributie', aldus Van den Bogaard. HCS wil nu het produktenpakket verder uitbreiden met ondermeer apparatuur voor telecommunicatie en automatiseringsprodukten.

Van den Boogaard toonde zich gisteren zeer ingenomen met de overeenkomst. Hoechst heeft volgens hem uiteindelijk uit een aantal kandidaten HCS gekozen vanwege zijn management-inbreng.