Frankrijk krijgt ongelijk in zaak met Greenpeace

PARIJS, 8 mei - Een speciaal tribunaal in New York heeft gisteren Frankrijk veroordeeld wegens het vervroegd vrijlaten van twee geheime agenten die in 1985 het Greenpeace-schip Rainbow Warrior in Nieuw-Zeelandse wateren hadden opgeblazen.

Frankrijk is gevraagd 4 miljoen gulden te storten in een fonds voor verzoening met Nieuw Zeeland. Parijs heeft dit toegezegd.

Het tribunaal was opgezet door beide landen en bestond uit een Franse en een Nieuw-Zeelandse jurist en de Uruguayaan Eduardo Jimenez de Arechaga, rechter van het Internationale Hof in Den Haag. De drieschaar bepaalde dat Frankrijk de hechtenis van de agenten op het Franse atol Hao te vroeg had beeindigd, maar verwierp de Nieuw-Zeelandse eis om de twee terug te sturen naar Hao.

In juli 1986 hadden Frankrijk en Nieuw Zeeland, onder supervisie van de Verenigde Naties, afgesproken dat Parijs 7 miljoen dollar schadevergoeding aan Nieuw Zeeland zou betalen en dat de twee veroordeelde Franse geheime agenten, Alain Mafart en Dominique Prieur, niet tien jaar in een Nieuw-Zeelandse gevangenis hoefden te zitten maar slechts drie jaar op het Franse atol Hao in de Stille Zuidzee. Bij de aanslag in juli 1985 op de Rainbow Warrior, waarmee actie werd gevoerd tegen Franse atoomproeven, kwam een Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst om het leven. In 1986 schond Jacques Chirac, toen premier, het akkoord in zijn streven om met vaderlandslievende daden de presidentsverkiezingen te winnen. Beide geheime agenten werden naar Frankrijk gesmokkeld. Het tribunaal werd daarna in het leven geroepen en hield zitting in een New-Yorks hotel.

Het tribunaal stelde met zijn uitspraak van gisteren Nieuw Zeeland grotendeels in het gelijk, maar verbond hieraan geen verdere consequentie dan de dringende aanbeveling een 'verzoeningsfonds' op te richten dat moet werken aan 'de bevordering van de vriendschappelijke betrekkingen tussen de burgers van beide landen'.

Parijs zou de eerste vier miljoen gulden moeten fourneren. Het ministerie van buitenlandse zaken in Parijs heeft positief op de uitspraak gereageerd en gezegd dat Frankrijk zijn bijdrage aan het fonds zal leveren. Ook premier Palmer van Nieuw Zeeland toonde zichverheugd over de uitkomst van het tribunaal, die hij vandaag 'een belangrijke en fameuze overwinning' voor zijn land noemde. De eis voor terugkeer van de twee agenten was niet bedoeld als wraak, zo zei hij, en Nieuw Zeeland heeft vrede met het feit dat het tribunaal de eis verwierp. 'Het is tijd deze pijnlijke, smakeloze episode achter ons te laten', aldus Palmer.