Directie beschuldigt Industriebond FNV van 'ophitsing' werknemers; Philips woedend over betoging

EINDHOVEN, 8 mei - Philips en de Industriebond FNV zijn gisteren met elkaar in aanvaring gekomen. Het concern neemt het de vakbond hoogst kwalijk dat deze een demonstratie heeft gehouden en, zoals een Philips-woordvoerder zei, 'de mensen heeft opgehitst op basis van argumenten die niet deugen'.

De demonstratie was bedoeld om de CAO-onderhandelingen, die donderdag worden voortgezet, onder druk te zetten. Volgens de woordvoerder is het 'volstrekt verwerpelijk' dat de bond 'onjuiste informatie' heeft verstrekt aan de leden, op grond waarvan zij - voor Philips-begrippen - massaal de straat op zijn gegaan. Er namen gisteren naar schatting tussen de 2.500 en 3.000 werknemers uit het hele land aan de betoging deel. CAO-onderhandelaar H. Bijvank van de bond sprak gisteren na afloop van de demonstratie van een 'cultuurbreuk'. Nooit eerder is het voorgekomen dat tijdens de CAO-gesprekken bij Philips demonstraties zijn gehouden. 'Maar', aldus Bijvank, 'Philips moet daar niet zo nerveus over doen. De onderneming heeft zelf door reorganisaties laten blijken dat het al lang niet meer zo is dat men als men bij Philips werkt verzekerd is van de wieg tot het graf. Philips is dus een heel normale onderneming geworden. Dan krijg je dat werknemers zeggen: oke, dan gaan we ons ook gedragen zoals werknemers bij andere ondernemingen.' Bijvank vond de advertentie, waarin Philips gisteren de demonstratie 'overbodig, onzorgvuldig en betreurenswaardig' noemde, 'buiten elke proportie. Zo'n reactie past niet in wat Philips zelf in beweging heeft gezet'. Een woordvoerder van Philips sprak van een uitzonderlijke advertentie, zonder precedent in de Philips-geschiedenis. 'Maar uitzonderlijk gedrag vraagt ook om een uitzonderlijke reactie.'

In een commentaar zegt Philips verder dat de bond gebruik heeft gemaakt van 'halve en hele onwaarheden'. Daarmee wordt onder meer gedoeld op de indruk die de bond heeft gewekt dat ATV-dagen zouden worden ingetrokken en Philips niet zou willen praten over flexibele pensionering, maar de pensioenleeftijd zou willen verhogen van 60 tot 65 jaar. 'Inlevering van ATV-dagen', aldus Philips, ' gebeurt vrijwillig en over flexibele pensionering worden pas in de volgende CAO afspraken gemaakt. Dat weet de bond verduiveld goed.' De demonstratie gisteren langs vestigingen van Philips in Eindhoven verliep zonder incidenten, al ergerden veel demonstranten zich eraan dat op veel plaatsen de poorten waren gesloten. 'Dat was volstrekt overbodig', zei een van hen na afloop op een bijeenkomst in de Evenementenhal, 'want wij weten heus wel hoe we demonstraties moeten houden.' In de advertentie, die in het Eindhovens Dagblad was verschenen, had de Nederlandse Philipsbedrijven B. V. onder meer gezegd 'verbijsterd' te zijn over de actie, omdat de CAO-besprekingen tot nog toe 'zonder echte problemen verlopen'.

Aangezien volgens Philips de actie al een maand geleden was gepland, lijkt het er sterk op 'dat de Industriebond FNV vandaag geen eerlijk spel speelt. Actie om de actie noemen we dat', zo stond er in de advertentie.

Een deelnemer aan de demonstratie, een man van 58 jaar, die al 30 jaar werkt bij Philips in Roermond, zei: 'Dit kan nooit voorbarig zijn, omdat Philips de laatste jaren altijd al met ons heeft gesold. Men heeft nooit gedaan wat wij vroegen. Wij willen laten weten dat het ons ernst is. Wat hier vandaag is gebeurd is nog vriendelijk, maar als het zo doorgaat wordt het grimmiger. Ze willen ons in ploegendiensten laten werken en ons ook nog de vrije zaterdag afpakken. Dan zie je je familieleden nooit meer. Het is bij de onderneming al jaren: ikke, ikke en laat het personeel maar... de rest kunt u zelf aanvullen.' Een werknemer van Hollandse Signaal Apparaten (HSA) uit Hengelo, tegenwoordig voor 80 procent in handen van het Franse concern Thomson, zei: 'Bij de verkoop heeft Philips ons helemaal uitgezogen. Ze hebben eerst alle geld en reserves uit ons bedrijf weggehaald.' HSA-werknemers deden aan de demonstratie mee omdat de CAO die nu afgesloten gaat worden nog op hen van toepassing is. Een Philips-werknemer uit Winschoten: 'We hebben al vier jaar lang moeten inleveren. Er zal een keer een voorbeeld gesteld moeten worden.' Voorzitter B. van der Weg van de Industriebond FNV had in een toespraak aan het einde van de manifestatie felle kritiek op de raad van bestuur naar aanleiding van de slechte cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. 'Een concernleiding die absoluut niet blijkt te weten hoe de zaken er precies voorstaan en wel met rooskleurige verhalen naar de aandeelhouders stapt, is Philips als FC Knudde. De concernleiding wijt de problemen aan het internationale geldverkeer. Als dat zo is geeft het geen pas de rekening af te wentelen op de arbeidsvoorwaarden van het personeel.' 'Waarom', vroeg Van der Weg zich af, 'denkt het bedrijf zijn personeel voor 1991 te kunnen afschepen met alleen een vergoeding voor de gestegen prijzen. Hoe denkt Philips eigenlijk te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt. Toch niet met de leuze: heb je zin in pijnlijke verrassingen, kom dan bij Philips werken?' Op een spandoek stond: 'PSV geen kampioen, doe ons dan maar de poen.'

Een spreker in de Evenementenhal: ' Het zal, als er donderdag geen goed resultaat wordt geboekt, nog eens worden: de Philips Staak Vereniging.'

    • Max Paumen