Zuidafrikaanse president toch welkom in Nederland

DEN HAAG, 7 mei - De Zuidafrikaanse president De Klerk is alsnog welkom in Nederland. Via diplomatieke kanalen heeft Den Haag aan Pretoria laten weten dat De Klerk volgende week op zijn rondreis langs negen Europese landen ook Nederland zou kunnen aandoen, als hij nog zou willen.

Eerder had de Nederlandse regering De Klerk 'ontraden' om naar Nederland te komen tijdens zijn reis. In regeringskring is men achteraf niet blij met deze al te voorzichtige houding tegenover een bezoek van de Zuidafrikaanse president. Men is ook enigszins geschrokken van het feit dat De Klerk wel direct wordt ontvangen in bijvoorbeeld Parijs, Londen en Brussel.

In diplomatieke kringen wordt gezegd dat dat De Klerk op zijn rondreis ook graag Nederland wil aandoen omdat dit land steeds een belangrijke rol binnen de Europese Gemeenschap heeft vervuld bij de meningsvorming ten aanzien van Zuid-Afrika. Minister Van den Broek zal morgen in de Tweede Kamer over deze zaak vragen van Kamerlid Weisglas (VVD) moeten beantwoorden. Weisglas zal daarbij verwijzen naar uitlatingen van Van den Broek en van premier Lubbers eerder dit jaar dat De Klerk nu 'welkom' zou zijn in Nederland. In september gaat een delegatie uit de Kamer naar Zuid-Afrika die de wens heeft daar met De Klerk te spreken.