'Zieke Genscher vecht voor zijn levenswerk'

BONN, 7 mei - De slechte gezondheid van de Westduitse minister vanbuitenlandse zaken, de veteraan Hans-Dietrich Genscher, beroemd-beruchtals 'workaholic' en marathon-reiziger, en zaterdag voorzitter van hettwee-plus-vier-overleg in Bonn, is dezer dagen onderwerp van aanhoudende bespiegelingen in Westduitse media. Het zondagsblad Bild am Sonntag bijvoorbeeld besteedde er gisteren, onder de kop 'Genscher: met een ziek hart vecht hij voor zijn levenswerk', twee pagina's aan. De FDP'er Genscher, in 1927 in het nu Oostduitse Halle geboren en als 25-jarige naar de Bondsrepubliek gekomen, werd na een loopbaan bij de liberale bondsdagfractie in '69 minister van binnenlandse zaken. In '74 ging hij als minister naar het langs de Adenaueralle in Bonn verspreide gebouwencomplex van het Auswartiges Amt. Hij heeft sedertdien ruim zevenhonderd buitenlandse reizen gemaakt en vliegt jaarlijks gemiddeld drie keer rond de wereld. De publiciteitsbewuste Genscher is al vijftien jaar de grote vlaggedrager van de kleine FDP, die hij via de 'Wende' van 1982 (een breuk met de SPD van kanselier Helmut Schmidt) tot coalitiepartner van Helmut Kohls CDU maakte. Na alle (linkse) kritiek daarop is hij alweer sinds het midden van de jaren tachtig in opiniepeilingen veruit de populairste Westduitse politicus, wellicht mede omdat hij de met de SPD uitgezette buitenlandse politiek in grote lijnen met de CDU voortzette.

Genscher had als jonge man zeer ernstig tuberculoze en lag daarmee tussen '46 en '56 ruim drie jaar in ziekenhuizen en sanatoria. Na een uiteindelijk mogelijk geworden longoperatie leeft hij sindsdien, zoals het in een aan hem gewijde biografie heet, in zijn 'tweede leven'. Genscher was in de jaren zeventig enkele keren wegens hart-ritmestoornissen in het nieuws, moest daardoor soms zijn werk onderbreken. Hij had een nier-operatie in '73 en in maart '89 een aan de urinewegen. Bij een auto-ongeluk liep hij in '84 een ingedrukte borstkas op. In de zomer '89 onderging hij na een infarct een zware hartoperatie. Op FDP-verkiezingsbijeenkomsten werd hij de afgelopen tien dagen tweemaal getroffen door een zwakte-aanval, die hem ertoe dwong redevoeringen af te breken. Vorige week zondag was hij niettemin enkele uren later alweer present voor een debat in een live-uitzending van de Westduitse televisie.

Zaterdagavond, in antwoord op een rechtstreekse vraag in een vraaggesprek voor de televisie ontkende Genscher niet dat zijn gezondheid te wensen overlaat en dat hij zich te weinig rust gunt. Maar het historische karakter van de gebeurtenissen geeft kracht om met het werk door te gaan, zei hij.