Vorm van Roche groeit in het zicht van de Tour langzaam maarzeker; Emonds daagt Spaanse dopingcontrole uit

ROTTERDAM, 7 mei - Nico Emonds was de meest besproken renner aan het eind van de tweede week in de Ronde van Spanje. Zaterdagavond werd de Belg door de jury zijn overwinning in de derde etappe ontnomen omdat onomstotelijk gebruik van een verboden middel was vastgesteld. Zondagavond werd Emonds uitgebreid gefeteerd als winnaar van de dertiende rit. Hij had er een solo van 71 kilometer voor gereden. Zonder vrees voor een nieuw dopingschandaal meldde Emonds zich voor de medische controle. 'Hier zal blijken dat ik onschuldig ben.' Na twee weken fietsen in doorgaans drukkende warmte hebben de kanshebbers voor de eindzege zich nog steeds niet echt laten zien. Zij hebben zich, onder aanvoering van het duo Indurain-Delgado, wel geplaatst in het algemeen klassement met uitzicht op de Italiaanse leider Marco Giovanetti.

Morgen worden in de klimtijdrit van Valdezcaray de eerste grote schiftingen verwacht. In het weekeinde bij windstil warm weer werd hard gefietst. De gemiddelde snelheden lagen hoog. De bergetappe van zaterdag werd overheerst door Colombiaanse specialisten, die geen kanshebber zijn voor de algemene rangschikking. Alberto Camargo zegevierde. Een minuut en 25 seconden later ging zijn landgenoot Martin Farfan eveneens juichend door de finish. Hij wist niet dat Camargo voor hem soleerde. Na afloop van de twaalfde etappe werd Nico Emonds gestraft voor doping in de derde etappe. De contra-expertise toonde namelijk eveneens sporen van amfeprobone aan. Emonds bleef volhouden onschuldig te zijn. De jury legde hem drie maanden voorwaardelijke schorsing en een boete op. De etappezege ging naar de inmiddels afgestapte Italiaan Silvio Martinello. Een dag later nam Emonds revanche. Na 114 kilometer van de 202 kilometer lange rit tussen Oviedo en Santander maakte hij deel uit een een vlucht van tien renners. Een half uur later, toen de groep 45 seconden voorsprong telde, demarreerde Emonds. De Belg reed de laatste 71 kilometer van de rit naar de fabrieken van Teka in Santander alleen. Hij finishte met drie minuten winst. De directie van de fabriek was zo blij met deze overwinning, dat nog een jaar extra sponsoring van de wielerploeg werd toegezegd. De oudste Spaanse wielersponsor dreigde te stoppen. In de dertiende etappe werd Stefan Rakers uit de koers gezet door de wedstrijdcommissarissen. De Nederlander in Belgische dienst raakte ver achterop. Hij kwam met bijna 22 minuten achterstand in Santander aan. De jury had gezien dat hij af en toe een auto vastgreep. Dit werd niet getolereerd.

Van der Poel

De Amstel Goldrace heeft Adri van der Poel over het dode punt heen geholpen. De 'eeuwige tweede' voegde na de Nederlandse klassieker een tweede triomf aan zijn erelijst toe. In Gippingen won de Brabander de Grote Prijs Aargau, de Zwitserse semi-klassieker. Net als in Meerssen was hij de snelste in een massasprint. De Grote Prijs Aargau werd met hoge snelheid afgelegd. Winnaar Van der Poel liet een gemiddelde van 43,768 kilometer per uur noteren. In de slotfase lag het gemiddelde op 48,550 km/u. Bij dat tempo waren ontsnappingen onmogelijk. Van der Poel troefde de Westduitser Werner Wuller en zijn Belgische ploeggenoot Carlo Bomans af.

Roche

Stephen Roche heeft gisteren de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. De Ier hield in de laatste etappe de zeventien seconden voorsprong op de Fransman Lemarchand. De Nederlanders waren in het slotweekeinde van de Vierdaagse ook sussesvol. Jelle Nijdam pakte zaterdag de tweede dagwinst door tijdrit te winnen. Jean Paul van Poppel won de laatste rit. Het was voor de sprinter uit de ploeg van Peter Post, die zijn grote vorm bijna te pakken heeft, de tweede overwinning in de Franse etappewedstrijd. Zondag versloeg hij Nijdam en Vanderaerden in een rechtstreekse confrontatie.

Stephen Roche is aan een opmerkelijk seizoen bezig, de voormalige winnaar van de Ronde van Frankrijk uit 1987, was dit jaar in de meerdaagse wedstrijden vaak in de voorste linies te vinden. De overwinning in de Vierdaagse van Duinkerken is de eerste aansprekende sinds hij de Tour won. Hij won sinds 1987 slechts de Ronde van het Baskenland en de tijdrit in Duinkerken vorig jaar, toen zijn seizoen deels mislukte na het opgeven in de Tour.

De Ier heeft in samenspraak met zijn ploegleider Willy Teirlinck een programma samengesteld dat volledig op de Tour is afgestemd. De 30-jarige ex-wereldkampioen (1987) rijdt in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk de Ronde van de Oise, de Dauphine en de Midi-Libre. Hij volgt bovendien een hoogtestage in de Alpen.

Tijdens de laatste rit kwam de eindzege van Roche heel even in gevaar toen een groepje renners met De Vries, Laurent, Ameltsjine en Cornillet een voorsprong hadden genomen van 2.28. Op dat moment was Cornillet vijf tellen van de leiderstrui verwijderd. De ploegmaten van Roche pakten zich echter samen en haalden de vluchters terug. In de massasprint toonde Van Poppel zich weer eens de snelste. Het was zijn tweede overwinning van het seizoen.

De amateur Nate Reiss heeft gisteren de vijfde etappe van de Trump Tour in de Verenigde Staten gewonnen. In de bergrit, die voerde van Richmond naar Charlottesville over 234 kilometer, was hij in de sprint twee professionals te snel af. De Amerikaanse renner ontsnapte met de in Nederlandse dienst rijdende Mexicaan Alcala en de Noor Kvalsvoll honderd kilometer voor de finish. Het drietal werd niet meer achterhaald. De als tweede geklasseerde Alcala, eerder winnaar van de proloog, liep daardoor in op leider Vjatsjeslav Bobrik. De renner uit de Sovjet-Unie, die zaterdag de koppositie van Olav Ludwig overnam, finishte op 13 seconden van de winnaar.

Reiss zat nooit eerder zo lang op de fiets. Hij stapte pas vijf jaar geleden over van het skien naar het wielrennen. 'Vooraf had ik mijn twijfels of ik het in deze rit allemaal zou kunnen volhouden', verklaarde hij na zijn succes. 'Het is gelukt. Men kan wel zeggen dat dit de grootste overwinning uit mijn loopbaan is.'

Zijn landgenoot Greg LeMond kwam in de vijfde etappe nauwelijks vooruit. De winnaar van de Tour de France finishte op 26 minuten van de winnaar. In het veld van 124 deelnemers eindigde hij op de 118e plaats.