Philips klaagt over actie FNV-bond

ROTTERDAM, 7 mei - In een paginagrote advertentie in het Eindhovens Dagblad haalt Philips vandaag fel uit naar de Industriebond FNV. De vakbond wordt verweten actie te voeren omwille van de actie. Volgens Philips is dat overbodig, onzorgvuldig en betreurenswaardig.

Dat meldt het ANP. De Industriebond FNV heeft de werknemers van Philips opgeroepen vandaag mee te doen aan een grote demonstratie om de lopende onderhandelingen met betrekking tot een nieuwe cao onder druk te zetten. De bond verwacht dat enkele duizenden werknemers aan de demonstratie zullen deelnemen.

Een woordvoerder van de politie in Eindhoven zei vanmorgen dat er naar schatting 3 a 4.000 werknemers van Philips uit het hele land in de Evenementenhal in Eindhoven een demonstratieve vergadering bijwoonden. Daarna zouden de werknemers een protestmars door de stad houden.

Philips wijst er in de advertentie op dat het overleg om te komen tot een nieuwe cao tot nu toe zonder echte problemen is verlopen. 'Er staat niets in de weg om de besprekingen donderdag in goed overleg af te ronden', aldus Philips. De onderneming zegt verbijsterd te zijn toen bekend werd dat de Industriebond FNV een demonstratie wilde houden. 'Te meer omdat deze actie al ruim een maand geleden gepland is.' De actie heeft volgens Philips niets te maken met de cao-onderhandelingen. 'Het lijkt er sterk op dat de Industriebond FNV geen eerlijk spel speelt. Actie om de actie noemen we dat'.

'Eindhovenaren kunnen er overlast van ondervinden. Onze produktie kan er schade door lijden. En onze goede naam wordt in de publiciteit volstrekt ten onrechte benadeeld'. Voirge week maakte Philips bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd een winst over de gewone bedrijfsvoering heeft geboekt van zes miljoen gulden, tegenover nog 217 miljoen gulden een jaar geleden. De financiele wereld reageerde verbijsterd.