'Nog meer Amsterdamse agenten verdacht'

AMSTERDAM, 7 mei - De advocaten van de twee Amsterdamse politie-agenten die vorige maand op heterdaad werden betrapt bij de aanschaf van honderd kilo hasj zeggen er 'honderd procent van overtuigd te zijn dat justitie nog meer Amsterdamse agenten van strafbare feiten verdenkt'. De advocaten mr. P. Huisman en mr. N. Meijering zeggen die conclusie te trekken uit de dossiers. Volgens Meijering zijn er tot nu toe geen verdere arrestaties verricht 'uit angst voor het bekend worden van een schandaal'.

Volgens een andere zegsman verdenkt justitie een aantal Amsterdamse politie-agenten ervan in beslag genomen goederen, zoals hasj, hard drugs en geld, te hebben ontvreemd. Bewijsrechtelijke problemen zouden tot nu toe nieuwe aanhoudingen hebben verhinderd.

Volgens persrechter mr. S. Slagter zijn er 'geen duidelijke aanwijzingen' dat er nog meer agenten zullen worden gearresteerd. Al sluit hij niet uit dat het openbaar ministerie voor de rechter-commissaris nog stukken achterhoudt waaruit verdere betrokkenheid van rechercheurs blijkt. Politiewoordvoerder K. Wilting zegt niet te weten of er nog meer rechercheurs verdacht worden. 'De zaak is al triest genoeg. Laten we hopen dat het hierbij blijft'. De advocaten zeggen dat het openbaar ministerie de raadslieden verslagen van telefoontaps blijft achterhouden omdat men nog onderzoekt welke agenten er nog meer strafbare feiten heben gepleegd. Slagter zegt dat de taps nog steeds worden geanalyseerd. Het openbaar ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.