Moskou betaalt opnieuw zijn rekeningen niet, nu voorwol

ROTTERDAM, 7 mei - Australische en Nieuw-Zeelandse wolhandelaren hebben hun export naar de Sovjet-Unie bevroren totdat betalingen volgen voor al uitgevoerde exportorders ter waarde van 75 miljoen dollar.

Al tal van landen hebben de afgelopen maanden gemeld dat Moskou in gebreke blijft met betalingen. Als laatste Japan. Alleen al bij Westduitse bedrijven staan de Russen voor ten minste 500 miljoen D-mark in het krijt.

Volgens een woordvoerder van de Australische wolexporteurs heeft de Sovjet-Unie om extra krediet voor de orders gevraagd wegens een tekort aan buitenlandse valuta's.

De Sovjet-Unie is de op een na grootste afzetmarkt voor Australische en Nieuw-Zeelandse wolexporteurs. In 1988-1989 kocht Moskou voor een bedrag van 696 miljoen dollar aan schapevachten van Australie en Nieuw Zeeland.

De Australiers en Nieuw-Zeelanders verwachten dat de Sovjet-Unie uiteindelijk wel het geld op tafel zal leggen omdat het land nog nooit in gebreke is gebleven bij de betalingen voor wol.