Kampioen Ajax internationaal vedergewicht

NIJMEGEN/AMSTERDAM, 7 mei - Op het volgestroomde Leidseplein vierden Ajax en Amsterdam gisteravond de landstitel of de Europa Cup zojuist was veroverd. In werkelijkheid heeft dit seizoen een kampioen opgeleverd die nog mijlen ver is verwijderd van de internationale top. Het minimale aantal punten waarmee de jonge formatie van Beenhakker strompelend de eindstreep heeft gehaald - een diepterecord in de laatste 25 jaar - spreekt wat dat betreft al boekdelen. Ook de weinig overtuigende wijze waarop in De Goffert tegen NEC de puntjes op de i werd gezet accentueert dat dit de kampioen is van de treurigheid.

Desondanks heeft Ajax een lange lijdensweg afgesloten. Nadat de ploeg tegen het einde van de jaren tachtig werd uitgehold (toppers als Van Basten, Rijkaard, Koeman, Silooy, Vanenburg en Bosman keerden De Meer de rug toe) leek de club op sterven na dood. De crisis verscherpte toen trainers (Cruijff, Linder) opstapten of werden ontslagen en een compleet bestuur aftrad. Van Praag cs hebben Ajax weer op het rechte pad gebracht en dat heeft, eigenlijk door de onenigheid in Eindhoven, toevallig geleid tot een landstitel.

Internationaal zal de ploeg, als het in 1991/1992 weer Europees mag gaan spelen, echter niet zoveel medewerking krijgen als het afgelopen seizoen van PSV. Beenhakker beseft dat meer dan wie ook en wil zijn contract niet verlengen als het huidige team, toch maar een vedergewicht in vergelijking met toppers als Milan en Real Madrid, niet op vitale punten wordt versterkt. Vijf jaar geleden werd Aad de Mos ook kampioen met een zeer jeugdig Ajax. Maar toen stond het vast dat talenten als Van Basten, Rijkaard en Koeman een grote internationale carriere te wachten stond. Van de huidige lichting jongeren (Witschge, Roy, Bergkamp, Vink) moet dat maar worden afgewacht. Toch heeft het bestuur van Ajax er goed aan gedaan deze ongeslepen diamanten voor een lange tijd vast te leggen. Al trekt dat beleid een zware wissel op de begroting en kunnen de riante salarissen waarover sommigen nu al beschikken averechts uitwerken.

Rails

Beenhakker besefte in De Goffert dat de titel van Ajax glans mist. 'PSV heeft het kampioenschap verspeeld door van zichzelf te verliezen', analyseerde de succesvolle oefenmeester in een zin de competitie. 'Ajax heeft daarvan als enige optimaal geprofiteerd.'

Beenhakker droeg de titel op aan het bestuur. 'Ajax was een topclub in verval. Dit college heeft de trein toch weer op de rails gekregen. De terugkeer naar de internationale top is gestaag in gang gezet. Dat vind ik toch een belangrijke verdienste.' In De Goffert schreef Ajax niettemin historie door onder zijn eigen diepterecord (vijftig punten in 1979/1980 was tot gisteren het laagste aantal van de afgelopen 25 jaar) te eindigen met 49 punten uit 34 wedstrijden. De wijze waarop dat gebeurde was tamelijk genant. Na ruim een kwartier spelen kwam NEC, dat een gelijkspel nodig had om niet direct te degraderen, op voorsprong door een gave kopbal van Mitchel van de Gaag. Vijftien minuten later kon Wim Jonk Ajax op gelijke hoogte brengen dankzij een fraaie actie van Bryan Roy. Kort na de rust zette directeur Van Eijden de bloemen en de champagne vast in de kleedkamer. Ajax drong in de tweede helft nog even aan waarbij Pettersson, die een uitgebluste indruk maakte, een keer op doel kopte. In het laatste half uur kwamen beide ploegen stilzwijgend een compromis overeen. Beenhakker verwees later naar NEC dat niet meer wenste te voetballen, maar vergat dat zijn ploeg in stijl de titel had moeten veroveren. De Ajacieden namen echter geen risico's meer en schoven op eigen helft elkaar het balletje toe.

Akkoordje

De stuitende vertoning, waar Den Bosch uiteindelijk het slachtoffer van werd, moest zelfs vier minuten voor tijd een kwartier worden onderbroken omdat supporters het veld dreigden te bestormen. Voorzitter Van Praag kreeg met veel tact de menigte tot de laatste supporter weer op de tribune. Daarna werd het getik en de breedtepassjes nog vier minuten vervolgd. Beenhakker tilde niet al te zwaar aan het akkoordje dat de spelers stilzwijgend overeen waren gekomen. 'In professioneel opzicht moet je dit veroordelen, menselijk gezien kan ik er begrip voor opbrengen.'

'Op een gegeven moment loopt de wedstrijd zo en dan ga je niet als een gek die bal in het strafschopgebied pompen. Het zal niet de eerste en niet de laatste keer zijn dat deze dingen gebeuren in het betaald voetbal. Dit was van onze kant misschien niet overtuigend. Maar een titel pak je niet in een wedstrijd.' Beenhakker bekende dat hij in de laatste fase van de wedstrijd geen pogingen meer had ondernomen om zijn manschappen naar voren te dirigeren. 'In de rust heb ik wel gezegd: er zit meer in. Maar op een gegeven moment houdt de invloed van de trainer op. Ik ga dan niet meer als een mallotige trekpop langs de kant mijn spelers opjutten.' NEC-trainer Leen Looyen bestreed dat er afspraken waren gemaakt. 'De trainers hebben geen contact met elkaar gehad. Hier kun je ook geen afspraken over maken. Of de spelers op het veld met elkaar hebben gesproken weet ik niet', verkondigde de Nijmegenaar waarmee hij kwalijke praktijken niet helemaal uitsloot. Looyen geeft zijn selectie tien dagen rust, alvorens hij zijn team gaat prepareren op de beslissingswedstrijd tegen de verliezende finalist van de nacompetitie in de eerste divisie. Dan pas weet de club uit De Goffert waar zij volgend seizoen aan toe is. Ajax heeft een titel zonder waarde veroverd. Een lege huls die hoogstens te gelde kan worden gemaakt in vriendschappelijke ontmoetingen. Door de straf naar aanleiding van het staafincident mag de ploeg immers een seizoen niet uitkomen op het internationale podium. De afgelopen weken hebben duidelijk gemaakt dat het team van Beenhakker in het Europa Cup I-toernooi ook weinig meer had te zoeken dan een beetje stage lopen.

    • Erik Oudshoorn