Hockeyteam na gelijkspel tegen Zuid-Korea in halve finale

SYDNEY, 7 mei - Na een moeizaam 0-0 gelijkspel tegen Zuid-Korea heeft Nederland vanmorgen in Sydney als eerste ploeg de halve finale van het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen bereikt. Op het moment dat de Oranje-hockeysters op het bijveld aan het uitlopen waren zorgde Spanje door met 3-0 van Canada te winnen voor de definitieve plaatsing van Nederland bij de laatste vier. Woensdag zal alleen nog moeten worden beslist of de ploeg van bondscoach Oltmans eerste of tweede in groep B wordt. Oranje, dat na vier wedstrijden nog geen doelpunt tegen heeft, speelt zijn laatste poulewedstrijd tegen Canada.

Nederland kan verder rustig bekijken wat er in de andere, veel sterkere, groep gebeurt. Engeland, West-Duitsland en thuisland Australie strijden daar om de bovenste plaatsen. Oltmans: 'Het kan me echt niets schelen tegen wie we in de halve finale spelen; echt niet. Als je bij de laatste vier zit kan er alles gebeuren. Dat begint het gewoon opnieuw.'

De prestaties in de groepswedstrijden zeggen meestal niets over het vervolg in de halve finale. Bij het laatste WK in Pakistan maakte West-Duitsland bijvoorbeeld veel indruk in de voorronde door al zijn wedstrijden te winnen, maar eindigde uiteindelijk slechts als vierde in het eindklassement.

Niet favoriet

Nederland wordt na de wedstrijd tegen Zuid-Korea in ieder geval niet als de grote favoriet beschouwd. Oranje overtuigde vanmorgen in Sydney zeker niet. Met name in de eerste helft werd de ploeg op het middenveld door de snelle tegenstanders voorbij gelopen. Aanvoerster Carina Benninga zag aan alle kanten de Koreaanse meisjes langs zich heen glippen. 'Ik heb in jaren niet zo veel gelopen. Dit was heel moeilijk', hijgde Benninga na afloop uit. De onverzettelijke Noor Holsboer, in de dekking op de vierde spits van Korea, en de zeer matig spelende Ingrid Appels konden als de andere twee middenvelders hun captain niet voldoende steun geven. 'We komen pure snelheid te kort tegen Zuid-Korea', oordeelde Oltmans na afloop.

Het was aan de Nederlandse defensie te danken dat Korea het overwicht van voor de rust niet in doelpunten kon omzetten. Fokke, Nieuwenhuyze en Van der Ben en keepster Toxopeus deden hun werk naar behoren, maar vooral 'laatste man' Lisanne Lejeune speelde een perfecte wedstrijd. Terecht werd ze meteen na afloop op het kunstgras uitgebreid gefeliciteerd door Roelant Oltmans. 'We hebben ons eerste doel bereikt', zei de bij een WK debuterende coach. Hij maakte na afloop een opgeluchte indruk en kreeg de lachers op zijn hand met zijn antwoord op de vraag of Nederland na het laatste toernooi om de Champions Trophy sterker was geworden of Korea zwakker. In Frankfurt verloor Oranje destijds met 2-0 van Korea. 'Ik weet zeker', sprak Oltmans met een stralende lach, 'dat Nederland nu beter is dan toen. Ik ben namelijk pas na de Champions Trophy coach geworden.'

Verkeerd

Nederland had na rust tegen Korea bijna nog de winst gepakt. De ploeg deed het met een meer naar achteren spelende Benninga beter dan in de eerste helft. Dat leverde een paar kansen (Wolff, Appels) op en in de slotfase ook twee strafcorners. Bij de eerste, vijf minuten voor tijd, werd de vlak daarvoor ingevallen Wietske de Ruiter betrokken. Zuid-Korea begreep de variant absoluut niet, maar De Ruiter, hersteld van haar ziekte, mikte verkeerd en de bal klapte op de reclameborden. 'Ik was ervan overtuigd dat die bal erin zou gaan', bekende Oltmans na afloop. Hij had De Ruiter al bij de warming-up verteld dat ze bij de eerstvolgende strafcorner zou worden aangespeeld.

Nederland had de overwinning niet verdiend. Een gelijkspel was gezien het lichte herstel van Oranje de juiste uitslag. Oltmans nam ook graag genoegen met een punt. Hij kan woensdag tegen Canada zonder problemen een of meerdere basisspelers uit de ploeg laten om op kracht te komen. Hij zal dat zeker doen. Appels en spits Mieketine Wouters komen daar als eersten voor in aanmerking. Carina Benninga zal na haar inspanningen van vandaag niet aan de kant worden gehouden. 'Dat is nergens voor nodig', aldus Oltmans. 'Carina heeft juist zulke moeilijke wedstrijden als vandaag nodig om beter te worden.'

    • Hans Klippus