Graf beste

Ook op snikhete dagen is Steffi Graf nog steeds ijskoud de beste in het vrouwentennis. De 18-jarige Arantxa Sanchez slaat soms aan het muiten, maar haar pogingen zijn (nog) tot mislukken gedoemd.

Op het gravel in Hamburg maakte de Spaanse het de Westduitse speelster bijzonder lastig. Na de winst van de eerste set (7-5) leek even een herhaling van Roland Garros in zicht. In de finale van de open Franse onderbrak Sanchez vorig jaar de grand slam-zegereeks van Graf. De nummer een van de wereldranglijst drukte de rebellie van Sanchez in Hamburg hardhandig de kop in. Ze gaf de ballen nog meer vaart en de Spaanse zag ze aan alle kanten voorbijvliegen. Ze won nog een game en gaf er twaalf prijs (0-6 1-6). Sanchez had de zware partij uit de halve eindstrijd tegen Navratilova nog in de benen. In twee en een half uur schakelde ze de nummer twee van de wereld uit. Graf had het aanzienlijk eenvoudiger. De Oostenrijkse Wiesner voelde zich al in de kleedkamer verslagen. Op de baan gaf ze toe aan haar pessimisme.

Voor Graf betekende de winst haar 46e toernooizege in haar indrukwekkende loopbaan. Het was haar 62e winstbeurt in serie. Met de zege verdiende ze 140.000 gulden. In Munchen ging ousider Novacek aan de haal met de titel en de winstpremie van 65.000 gulden. De Tsjech versloeg in de finale de vermoeid ogende Muster in twee sets (6-4 6-2). Het was Novaceks derde toernooi-zege in zijn carriere. Eerder won hij Washington 1986 en Hilversum '89. In de finale tegen Muster sloeg hij tien aces.

De organisatoren in Munchen voelden zich door de sterren bedrogen. Ze betaalden bijna een miljoen gulden startgeld voor de komst van vier vedetten: Noach, Chang, Edberg en Krickstein. De sterren gaven niet thuis. Noah en Chang lieten zich in de eerste ronde van het gravel slaan. Edberg en Krickstein een ronde later.