Geweldloze actie tegen opslag afval

BORSSELE, 7 mei - Tien actievoerders van de groep Stop COVRA zijn dit weekeinde gearresteerd toen ze het terrein van de Centrale Organisatie voor Radio-actief Afval (COVRA) bij Borssele betraden. De meesten werden binnen zes uur weer vrijgelaten. Een actievoerdster kwam vanmorgen pas vrij. Zij werd het afgelopen weekeinde tot drie keer toe gearresteerd.

Stop COVRA voert actie tegen de voorgenomen opslag van radio-actief afval bij Borssele. De actiegroep wilde onder meer het terrein bezetten, waar voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van loodsen en bunkers voor de opslag van het radio-actief afval.

Stop COVRA is tevreden over het verloop van de acties. 'We hebben', aldus een woordvoerder van de actiegroep, 'het hele weekeinde elke confrontatie met de Mobiele Eenheid (ME) vermeden. Als we het terrein op gingen, lieten we ons door de ME weer keurig terugsturen, een kwestie van actie-ervaring. Door je te verzetten doe je de ME in feite een plezier. Je geeft ze aanleiding om te gaan slaan. Wat heb je eraan om geslagen en gearresteerd te worden. Wij hebben dit keer gekozen voor geweldloze actie.' Vanmorgen probeerde de actiegroep een blokkade op te werpen voor het bouwverkeer naar het terrein van de COVRA. De blokkade had de afsluiting moeten worden van het actieweekeinde. Rond halfzeven in de morgen posteerden ongeveer zestig actievoerders zich voor de ingang van het terrein. Het bouwverkeer deed echter geen pogingen het terrein op te komen. De demonstranten hielden ook 'prikacties' in de omgeving van Borssele. Zo werd bijvoorbeeld een deel van de Veerse Gat-dam tussen Walcheren en Noord-Beveland beschilderd met anti-kernenergieleuzen. De actiegroep beraadt zich binnenkort over verdere acties tegen de COVRA.