Europees voetbal voor Roda JC en Vitesse, Den Boschdegradeert

ROTTERDAM, 7 mei - Na het opmaken van de totaalsom in de eredivisie voetbal ziet de balans er als volgt uit: Ajax kampioen, het onttroonde PSV de KNVB-beker, FC Twente, Roda JC en Vitesse geplaatst voor het toernooi om de UEFA-Cup, Haarlem en BVV Den Bosch gedegradeerd naar eerste divisie en NEC veroordeeld tot het spelen van twee promotie/degradatiewedstrijden tegen de verliezer van de finale van de nacompetitie.

Fortuna-spits Farrington ontpopte zich als kwelgeest voor het op Europees voetbal azende Volendam. De vertrekkende aanvaller zei Limburg vaarwel met liefst vier doelpunten. Volendam kon daar slechts een treffer van Steur tegenover stellen.

Vitesse en Roda JC profiteerden van de grote misstap van Volendam. Het vorig jaar gepromoveerde Vitesse won door doelpunten van Hilgers en Van den Brom met 2-1 van FC Utrecht. Voor de thuisploeg scoorde Willaarts. Roda JC zette de Europese ambities kracht bij met een eenvoudige zege van 3-1 op FC Den Haag. Van Loen (twee) en Van der Luer namen de Limburgse doelpunten voor hun rekening. Van der Laan produceerde zijn 21ste treffer dit seizoen in Haagse dienst. BVV Den Bosch boekte tegen FC Twente, dat al zeker was van Europees voetbal, de zesde overwinning (4-2) van het seizoen, maar de ploeg van trainer Israel ontkwam niet aan rechtstreekse degradatie. Het puntje dat NEC tegen Ajax verdiende, werd de Brabanders fataal. Van de Wiel en De Gier namen beiden twee treffers voor hun rekening. Gaasbeek en Ter Avest waren succesvol namens FC Twente.

Willem II had geen hulp van anders clubs nodig om zich te handhaven in de eredivisie. De remise (1-1) tegen Sparta was voldoende. Brocken opende in Tilburg de score, Helder maakte voor de Rotterdammers gelijk.

Feyenoord haalde tegen RKC ouderwets uit. De zevenduizend toeschouwers in de Kuip zagen Keur (drie), Krommendijk en Metgod scoren. Ook FC Groningen scoorde lustig. MVV werd door doelpunten van de naar KV Mechelen vertrekkende Eykelkamp (3), Ten Caat en Meijer met 5-2 verslagen. Francois en Lanckohr gaven de uitslag voor de Limburgers nog enigszins een draaglijk aanzien.