Einde Italie's langste en wreedste ontvoering

ROME, 7 mei - Te zwak om zonder hulp op zijn benen te staan en ook geestelijk volkomen uitgeput is een twintigjarige Italiaanse jongen, Carlo Celadon, afgelopen weekeinde herenigd met zijn vader en zijn vriendin, na een ontvoering die 831 dagen heeft geduurd. 'Hij lijkt op iemand die uit een concentratiekamp terugkomt', zei zijn vader Candido, een fabrikant van kunstmest uit de Noorditaliaanse stad Vicenza.

Het was de langste ontvoeringszaak van de 'Ontvoering NV' uit de zuidelijke regio Calabrie, het losgeld van vijf miljard lire (bijna acht miljoen gulden) was voor zover bekend het hoogste dat in Italie is betaald. Maar van alle ontvoerden is Carlo Celadon degene die het slechtst is behandeld. Twee jaar en drie maanden heeft hij vastgezeten aan drie kettingen: een om zijn hals en een om ieder been. Een van de drie schuilplaatsen was een vochtig gat in de grond dat niet veel groter was dan twee meter. Veel meer dan brood, wat kaas en af en toe wat koude pasta kreeg hij niet te eten. Zijn behoeften moest hij ter plekke doen en bleven vaak een paar dagen liggen. Als zijn ontvoerders hem zagen bidden of huilen, werd hij geslagen. Zijn vader zei dat Carlo Celadon waarschijnlijk is vrijgelaten omdat zijn ontvoerders bang waren dat hij dood zou gaan. Carlo was drie uur lang gedragen door zijn ontvoerders, omdat hij te zwak was om zelf het stuk van zijn schuilplaats naar een openbare weg te lopen. De 1.90 meter lange jongen is twintig kilo afgevallen en weegt minder dan vijftig kilo. Carlo werd zaterdagavond langs een weg in het onherbergzame berggebied Aspromonte, in het uiterste zuiden van Italie, achtergelaten. Een passerende auto weigerde te stoppen, maar even later werd hij gevonden door de politie, die in het gebied was gaan patrouilleren na een telefoontje dat Carlo was vrijgelaten. Aanvankelijk weigerde de vrijgelaten jongen met zijn vader te praten. Hoewel deze al anderhalf jaar geleden het gevraagde losgeld had betaald, hadden zijn ontvoerders, die nog eens vijf miljard lire eisten, hem verteld dat zijn vader hem in de steek had gelaten. Uit wanhoop had Carlo, murw gemaakt door de leugens, voorgesteld hem een oor af te snijden en dat naar zijn vader te sturen, om hem over te halen te betalen.

Er zitten nog vijf andere ontvoerden gevangen, waarschijnlijk allen in Aspromonte. Candido Celadon zei gisteren dat hij bij de lokale verkiezingen, gisteren en vandaag, niet zou gaan stemmen, uit protest tegen het gebrek aan aandacht van de politieke partijen voor de ontvoeringen.

    • Marc Leijendekker