Duizenden op de been voor parades van veteranen

APELDOORN - Een groepje Canadese indianen maakte gisteren deel uit van het nationale defile in Apeldoorn. Ongeveer 300.000 mensen zagen de parade van circa drieduizend Canadese, Britse, Amerikaanse, Poolse en Tsjechische oorlogsveteranen voorbij trekken. Het defile werd geleid door de Canadese generaal G. Kitching, die in mei 1945 in hotel De Wereld in Wageningen de besprekingen over de Duitse capitulatie bijwoonde.

Ook elders werd de bevrijding uitbundig gevierd. Prins Bernhard nam in Wageningen een defile af van veteranen en legde met de Canadese minister voor veteranenzaken een krans bij het monument tegenover hotel De Wereld. In Haarlem werd de bevrijding gevierd met het tiende, gratis toegankelijke popfestival Bevrijdingspop.

FNV-voorzitter J. Stekelenburg deed dit weekeinde een oproep om van 5 mei een vrije dag te maken. De centrales hebben zich daartoe vrijdag in een brief tot de ministerraad gewend. 'Dat miezerige gedoe van eens in de vijf jaar een feestje mogen vieren in plaats van gewoon elk jaar, moet nu maar eens afgelopen zijn', aldus een FNV-woordvoerder. Volgens hem 'valt over de financiering met ons te praten'.

(Foto NRC Handelsblad/ Chris de Jongh)