Dirk Nauta

De 22 deelnemers aan de Whitbread Round The World Race zijn zaterdagmiddag klokslag 12.00 uur in Fort Lauderdale (Florida) begonnen aan de 7000 kilometer lange etappe, die hen na een reis van negen maanden terug naar de start- en finishplaats Southampton brengt. Schipper Dirk Nauta, met zijn jacht Equity en Law II de enige Nederlandse deelnemer aan de monsterzeilrace, had traditiegetrouw een uitstekende start. Een kwartier na het begin begon de wind te ruimen, waardoor de vloot kon oploeven om hoogte te winnen voor de eerste boei. Het US Coast Guard fregat, dat de start begeleidde, had deze windschifting niet tijdig in de gaten. Met een snelheid van meer dan tien knopen stevende Nauta recht op de Amerikaanse boot af. Om een vrijwel zekere aanvaring te voorkomen, legde de ervaren schipper zijn jacht met een krachtige zwenk aan het roer in de wind. De afstand tussen de spinnakerboom van het zeiljacht en het fregat bedroeg minder dan een halve meter.