DAF en Philips hoger op vriendelijke beurs

ROTTERDAM, 7 mei - Het Damrak was vanochtend in een goede stemming ondanks de lagere dollar. Het verrassend hoge werkloosheidscijfer in Amerika zorgde vrijdag voor een positief sentiment op Wall Street en de vaste stemming in Frankfurt vormde eveneens een stimulans. In Tokio steeg de Nikkei met 2,59 procent.

AMSTERDAM - De hoofdfondsen noteerden over een breed front hoger, waarbij het herstel voor Philips en DAF opviel.

Philips schijnt eind vorige week het dieptepunt te hebben bereikt. Op het fors verlaagde peil kwam vraag opzetten, waarbij publikaties in het weekeinde over de hoge intrinsieke waarde van Philips en het bezit van 80 procent in het goed draaiende PolyGram de koers een stimulans gaven. Tegen het middaguur werd voor het elektronicaconcern ruim fl.1 meer betaald op fl.33,50. Een andere grote verliezer van vorige week, DAF, lag eveneens goed in de markt. De opmerkingen van de directie in de jaarvergadering dat het bedrijf open staat voor een overneming waren goed voor een aardig herstel. Het fonds werd ex een rijksdaalder dividend verhandeld en hiermee rekening gehouden werd fl.1,50 winst geboekt op fl.29,80. Vast in de markt lag ook Ahold die fl.1,80 bijboekte op fl.136,50. Stork gaf eveneens een winst te zien en wel van fl.0,70 op fl.54,40. Van de verzekeraars werd Aegon gevraagd en op fl.121 boekte het fonds fl.1 winst. Amev won fl.0,70 op fl.56,70 en Nationale fl.0,40 op fl.72,60. Van de banken werd NMB Postbank een halve gulden hoger uit de markt genomen op fl.50,90. Koninklijke Olie werd fl.1,20 hoger geprijsd op fl.142,20, Unilever ging fl.0,80 vooruit naar fl.142,90 en Akzo fl.0,60 naar fl.121,70.

Rond het middaguur stond de algemene stemmingsindex 0,6 punt hoger op 117,4. Op de lokale markt was het heel rustig. Gamma Holding trok een rijksdaalder aan tot fl.100, een nieuwe topkoers voor het textielfonds. Collega Nijverdal-Ten Cate moest echter een portie winstnemingen verwerken. Dit kostte de beleggers fl.2,60 op fl.111,50. Voor Van der Giessen-De Noord werd fl.6 meer betaald op fl.266. Daarentegen was Medicopharma fl.1,50 lager op fl.62. Op de obligatiemarkt haalde de commissaris voor de notering alle vrijdag tot stand gekomen koersen in de 7 procent en 6,75 procent leningen Coopag Finance door in verband met ongelijkheid van informatie, Vrijdag werd bekend dat er een gegadigde voor het noodijdende Duitse concern zou zijn. De levensmiddelenketen Rewe Zentral deed een bod op het omstreden concern, waarover over een week de beslissing wordt genomen.

In Frankfurt werd de notering van co op vrijdag al opgeschort.

TOKIO - Het Nikkei gemiddelde van 225 aandelen steeg gisteren met 782,63 punten, ofwel 2,49 procent, tot 30.956,27. De beurshandelaren waren optimistisch gestemd door koersstijgingen op ander beurzen en de sterkere positie van de yen. Op vrijdag won de Dow Jones in New York 14,19 punten.

Dankzij de sterke positie van de yen, de dollar sloot 0,75 yen lager op 157,8,waren Japanse handelaren vooral geinterresseerd in fondsen die sterk op het binnenland zijn georienteerd. Met name fondsen met belangen in de bouw, onroerend goed en mijnbouw profiteerden van dit interesse.