Club Brugge verovert via overtuigende winst Belgischevoetbaltitel

ROTTERDAM, 7 mei - Club Brugge en FC Porto zijn het afgelopen weekeinde kampioen van respectievelijk Belgie en Portugal geworden. De Bruggelingen verzekerden zich zich zaterdag op de voorlaatste dag van de competitie voor de achtste keer in zijn bestaan van de Belgische titel. De overtuigende overwinning (3-0) in het eigen stadion en het gelijkspel van Anderlecht bij Beveren (1-1) vergrootte de kloof ten opzichte van Anderlecht tot vijf punten. Porto werd voor de elfde keer kampioen. Na de 32ste speeldag is de Europese bekerkampioen van 1987 onbereikbaar voor de voornaamste concurrent Benfica, dat met een achterstand van vijf punten tweede is. Porto vierde het feest na de thuiszege van 1-0 op Vitoria Setubal.

De suprematie van Club Brugge in Belgie was vooral in het tweede gedeelte van de competitie erg groot: 21 opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag met 39 punten als resultaat. Daarmee werd de slechte competitiestart (na drie speeldagen een achterstand van vier punten van de toenmalige leider KV Mechelen) en de vroegtijdige uitschakeling op Europees niveau (door Rapid Wien) goedgemaakt. Sint-Truiden had zaterdag geen ambitie het Brugse feestgedruis te verstoren. Al na vijf minuten mocht aanvoerder Ceulemans doorlopen, vijf minuten voor rust maakte Farina er 2-0 van. Voor Farina betekende dat zijn 23ste competitiedoelpunt, waarmee hij waarschijnlijk topschutter wordt. Diep in de tweede helft bepaalde de Nederlander Booy de eindstand op 3-0. Voor het duel tegen SK Beveren had Anderlecht-trainer De Mos zijn team op diverse plaatsen gewijzigd; Nilis geschorst, Grun geblesseerd, Musonda niet fit en Degryse op de reservebank. Van Tiggelen stond wel in de basis en deed een uur mee. De doelpunten vielen voor rust door Van der Heyden en een strafschop van Jankovic vlak voor rust. FC Antwerp deed met de 3-0 tegen Charleroi goede zaken wat betreft de kwalificatie voor Europees voetbal. Naaste concurrent Standard verloor fors (5-1) bij AA Gent. Onderaan viel voor Racing Mechelen de beslissing. De degradatie-wedstruijd in en tegen Waregem ging met 2-1 verloren.

Eykelkamp

Fi van Hoof is ook het volgende seizoen hoofdtrainer van KV Mechelen. Hij tekende zaterdag een contract, dat hem voor het volgende seizoen de eindverantwoordelijkheid bij de Belgische topclub geeft. KV Mechelen heeft bekendgemaakt dat Rene Eykelkamp van FC Groningen voor drie jaar is vastgelegd. De Groninger volgt Bosman op, die zeker vertrekt. Ook de Nederlanders Rutjes (Anderlecht) en Erwin Koeman (waarschijnlijk PSV) verlaten KV Mechelen. In Portugal was premier Anibal Cavaco Silva getuige van de kampioenschapswedstrijd van Porto tegen Vitoria, waarin Couto in de negentiende minuut een omstreden doelpunt maakte. Doelman Martins zou de de kopbal van Couto net op in plaats van achter de doellijn hebben gekeerd. Titelverdediger Benfica zal zeker als tweede eindigen. Het verschil met nummer drie, stadgenoot Sporting, bedraagt zeven punten. Benfica won gisteren in eigen stadion met 4-2 van het laag geplaatste Uniao.

Sanchez (38)

Hugo Sanchez was in het weekeinde de grote winnaar in de Spaanse competitie. De Mexicaanse spits van Real Madrid scoorde zaterdag drie keer voor zijn club en bracht zijn seizoentotaal daarmee op 38, een nieuw Spaans record. Real nam door de forse overwinning (5-0) toch al op vorstelijke wijze afscheid van het seizoen. Voor Barcelona betekende de laatste competitiedag een keerzijde. Doordat de ploeg van Cruijff en Koeman bij Real Zaragoza ten onder ging (2-0) moest het team lijdzaam toezien dat de zeker lijkende tweede plaats voor het eerst sinds jaren aan de club voorbijging. Valencia, dat tegen Logrones wel vier keer doeltreffend uithaalde kwam op het laatste moment alsnog langszij.

Luton Town, de club die als eerste de voetbalpasjes invoerde, heeft zich zaterdag gehandhaafd in de eerste divisie van de Engelse league. Sheffield Wednesday begon de laatste ronde met een voorsprong van drie punten op zijn rivaal, maar verloor kansloos van Nottingham Forrest (0-3). Luton ontsnapte ternauwernood, door moeizaam te winnen bij Derby, 3-2. Naast Sheffield Wednesday degraderen ook Charlton en Millwall. Liverpool werd dit seizoen kampioen. Sheffield Wednesday wordt in de league vervangen door stadgenoot Sheffield United, dat samen met Leeds United rechtstreeks promoveerde. Newcastle, Swindon, Blackburn en Sunderland spelen na-competie om de derde plaats die recht geeft op een ticket voor de hoogste afdeling.

Een week nadat hij met Napoli Italiaans kampioen was geworden, heeft Andrea Carnevale een contract getekend bij AS Roma, dat ruim zes miljoen gulden voor de aanvaller heeft neergeteld. Doelman Geovanni Galli van AC Milan wordt de nieuwe doelman van kampioen Napoli.