CAO-conflict ziekenhuizen zit muurvast

UTRECHT, 7 mei - Het conflict over de CAO in de gezondheidszorg zit muurvast nu staatsecretaris Simons (volksgezondheid) heeft geweigerd 130 miljoen gulden extra ter beschikking te stellen voor verlichting van de werkdruk. De werkgevers hadden de staatssecretaris om dit extra bedrag gevraagd. De acties zullen hierdoor grimmiger worden, voorspelde AbvaKabo-bestuurder A. Wirtz vanmorgen. Vandaag worden slechts op twee plaatsen acties gehouden, maar voor de komende dagen zijn in 35 instellingen acties aangekonidgd. Het gaat hierbij om korte werkonderbrekingen en het houden van zondagsdiensten.

Simons heeft aangekondigd in de tweede helft van deze maand een notitie uit te brengen over het arbeidsmarktbeleid in de zorgsector. Daarin zal ook de werkdruk aan de orde komen. Volgens de staatssecretaris is er behoefte aan een 'integrale benadering' van de problemen. Na het verschijnen van de notitie zal hij daarover met vakbonden en werkgevers overleg voeren.

De Nationale Ziekenhuisraad vergadert vandaag over de reactie van Simons. De gevraagde 130 miljoen zou een procent toevoegen aan de maximaal 3,5 procent loonruimte die de werkgevers te bieden hebben. De bonden hebben zes procent gevraagd, waarvan twee is bestemd voor verlichting van de werkdruk. Het verschil zou kunnen worden overbrugd door de ziektekostenpremies te verhgen, maar dit wijzen de tweede-kamerfracties van CDA en PvdA af. Ze willen de collectieve lasten niet laten stijgen.