Bloemendaal maakt groeiproces door

BLOEMENDAAL, 7 mei - Floris Jan Bovelander stapte gistermiddag voldaan van het kunstgras, waarop hij met de hockeyploeg van Bloemendaal via een gelijkspel met 1-1 koploper Kampong een punt afhandig had gemaakt. Vorige jaren zou de international en strafcornerspecialist anders hebben gereageerd na een duel waarin ook de klamme omstandigheden het uiteindelijk wonnen van de twee teams, maar landskampioen Bloemendaal heeft deze competitie veel terrein verloren zien gaan en maakt thans met een verjongd team een groeiproces door.

Zelf ziet Bovelander geen echte aanwijsbare reden voor de terugval van Bloemendaal, dat thans in de hoofdklasse tien punten achterstand heeft op Kampong, maar het is duidelijk dat de inspanningen van vijf spelers voor de nationale selectie, het terugtreden van Formsma en Doyer (thans interim-trainer) alsmede het wegvallen van de geblesseerde Schlattmann sporen hebben nagelaten. Bovendien werd ook gisteren weer duidelijk dat de stracorner van Bovelander niet meer het niveau haalt zoals hij dat op de wereldtitelstrijd in Lahore etaleerde. Cees-Jan Diepeveen verzet nog altijd veel werk, maar zijn bijkans overspannen reacties op spelsituaties worden langzamerhand imposanter dan de kwaliteit van de nog altijd onvermoeibare inzet. 'En dan verlies je vaak wedstrijden die je in het verleden net won', aldus student biologie Bovelander. 'Na al die kampioenschappen raak je misschien wat sneller vermoeid en al snel zie een neergaande spiraal ontwikkelen. Maar dat is niets om nu dramatisch over te doen. Het lijkt een soort wetmatigheid, Kampong en Klein Zwitserland hebben daar in het verleden ook mee te maken gehad. Voor wat de strafconers betreft denk ik dat het iets te maken heeft met concentralieverlies, daarom kies je wat meer voor de variatie. We maken thans dan ook weer een zware periode door. In verband met de Europa Cup trainen we nu vier keer per week. Daaraan ontkom je niet als je wat wilt bereiken. Maar deze situatie is voor mij nog altijd aanlokkelijk, zeker als ik kijk naar professionele sporters die twee keer per dag trainen en tussendoor wat video's bekijken of om een biljart hangen. Hoewel dat voor een maand best aardig zou kunnen zijn.'

Verdedigingsfout

Het gelijkspel tussen Bloemendaal en Kampong kwam gistermiddag reeds in de eerste helft tot stand. De snelle en opmerkelijk sterk spelende Tom van Amerongen opende reeds na twee minuten de score voor Bloemendaal, dat dertien minuten later na een onbegrijpelijke verdedigingsfout Kampong weer op gelijke hoogte zag komen. Drie Bloemendaal-spelers op rij grepen naast een harde voorzet, waarna Rick Volkers rustig de bal mocht stoppen en scoren. 'Hij had zelfs nog de tijd om tussendoor zijn schoenveters opnieuw te strikken', sprak een teleurgestelde aanhanger van Bloemendaal.

Na rust drong Bloemendaal nog wel aan, maar bleek onmachtig doelrijpe kansen daadwerkelijk te benutten, terwijl ook Kampong nauwelijks meer tot inspirerende daden kwam. Het wierp de vraag op of Kampong, dat met nog drie wedstrijden op het programma en twee punten voorsprong op naaste belagers HGC en HDM de belangrijkste kandidaat is voor de hoofdklassetitel, een waardige landskampioen is. Opmerkelijk genoeg was Floris Jan Bovelander de eerste om een dergelijke gedachte tegen te spreken. 'Het is dit seizoen duidelijk de meest constante ploeg en dan ben je een waardige kampioen in mijn ogen. Het gaat er immers altijd weer om dat je ook de wedstrijden tegen de laag geklasseerde ploegen weet te winnen en dat is Kampong gelukt.' Kampong-coach Rob Bianchi weigerde het gisteren gespeelde duel als maatgevend voor zijn ploeg te beschouwen. 'Daarvoor speelde de hitte een te grote rol. Bovendien draait Bloemendaal weliswaar dit seizoen vrijwel niet, maar het vormt altijd weer een gevaarlijke ploeg en mijn eerste zorg is dan het voorkomen van een nederlaag', aldus Bianchi die, afkomstig uit de voetbalwereld, vooral het solistische draven met de stick ondergeschikt heeft gemaakt aan het snelle samenspel.

Sportjargon 'Speldiscipline en teameenheid, om maar met wat sportjargon te strooien', noemt Tom van 't Hek de kwaliteiten van zijn coach Bianchi. 'Hij heeft de vechtlust, maar ook de flair teruggebracht in het team. Dit seizoen hebben we alleen tegen KZ verloren en hoewel de ploegen in de hoofdklasse dicht bij elkaar liggen kom je dan toch bovendrijven. Van termen als kampioen van de armoede wil ik niets weten. Onze competitie is sterker dan in het buitenland en Nederland is bovendien wereldkampioen. Daarom hecht ik veel waarde aan de titel.'

    • Bert Regeer