Amsterdam biedt de sport niets

Tot de betere trimoefeningen van de lachspieren behoort het lezen van het drukwerk dat de Stichting Olympische Spelen Amsterdam 1992 heeft geproduceerd. Hoewel hoogleraar De Swaan ruim voor de smadelijke nederlaag al vaststelde dat Amsterdam de hulp van de Randstad of Groot-Holland nodig had om de enorme operatie tot een goed einde te brengen, presenteerde de stad zich destijds ongenegeerd als het sportieve centrum van Nederland.

Gisteravond op het Leidseplein leek het daar ook even op toen duizenden mensen naar het balkon van de Stadsschouwburg keken waarop de kampioen van de armoede, Ajax, zou verschijnen. Die hulde is het enige dat Ajax aan dit landskampioenschap overhoudt, want met de titel ging ook de schorsing in van een jaar Europees voetbal.

Nu komt dat jaar uitstel de club niet slecht uit. Want volgens penningmeester Van Os gaat Ajax pas internationaal weer een rol spelen als 'het nieuwe stadion' er komt. Amsterdam beschikt niet over een accommodatie waar met goed fatsoen een internationaal sportevenement van enige omvang kan worden gehouden. Zo had Wim de Beer, voorzitter van de atletiekunie, vorig jaar maar met zijn vingers hoeven te knippen om de Europese kampioenschappen voor de hoofdstad in de wacht te slepen. Maar omdat er zelfs geen toezegging op een acht lanen tellende baan in een behoorlijk stadion werd gegeven ging het feest niet door. Amsterdam heeft de sport niets te bieden.

Wat Amsterdam natuurlijk wel heeft is de 'bluf'. Atleten-makelaar Jos Hermens verhaalde onlangs hoe burgemeester Van Thijn op een presentatie van Amsterdam '92 in New York pochte dat in zijn stad jaarlijks 10.000 lopers aan de marathon deelnemen. Hij zat er maar zesduizend lopers naast. Bovendien vormt de marathon een bij die stad passende wanorde en kan niet in de schaduw staan van Rotterdam. De organisatie probeert al enige tijd door een wat gunstiger plaats op de internationale kalender wat meer uitstraling te krijgen, maar de gemeente (zegt de organisatie) houdt het tegen. Ajax zou die dag wel eens een risicowedstrijd kunnen spelen en twee grote sportevenementen op een dag kan het politiekorps niet aan. Een aspect dat niet voorkwam in het Olympische bidbook.

PdJ