Akkoord over bouw nieuwe Concorde

PARIJS, 7 mei - British Aerospace en het Franse Aerospatiale zullen overmorgen de bouw van een nieuwe Super-Concorde bekendmaken. Dan tekenen beide bedrijven, die samen de Concorde hebben gebouwd, een akkoord voor de studie en ontwikkeling van een nieuw supersonisch vliegtuig, dat 2,5 mach (de snelheid van het geluid) zal vliegen.

Beide maatschappijen, die met de Westduitsers en Spanjaarden de succesvolle Airbus bouwen, zoeken voor de Super-Concorde nog andere partners. De kosten van het project, rond de 25 miljard gulden, zijn te hoog om het met zijn tweeen te doen. Het vliegtuig zal tussen de 200 en 300 passagiers kunnen vervoeren en een verbruik moeten hebben van 5 liter kerosine per 100 km. per passagier.

De studies zullen vijf jaar in beslag nemen en pas over twaalf jaar verwachten de beide bouwers de eerste vluchten met het toestel.

Bij de verkoop van 600 toestellen zou de Super-Concorde winst gaan opleveren. Van de vorige versie, de Concorde, zijn er slechts 13 in gebruik, 6 bij British Airways en 7 bij Air France.