Waarschuwingsstakingen in textiel-, leerindustrie DDR

OOST-BERLIJN, 5 mei - In de DDR zijn waarschuwingsstakingen uitgebroken in de textiel- en leerindustrie. De voormalige staatsvakbond FDGB heeft gisteren 50 procent loonsverhoging geeist voor alle werknemers. Voorzitter Helga Mausch stelt een algemene staking in het vooruitzicht als deze eis niet voor de invoering van de monetaire unie op 2 juli is ingewilligd.

De waarschuwingsstakingen werden gehouden in Erfurt, Weissenfels, Gera en Karl-Marx-Stadt (Chemnitz). De schoenindustrie in het zuiden van de DDR zit met een voorraad van enkele miljoenen onverkoopbare schoenen, terwijl er voor de tijd na 2 juli geen orders meer zijn. In de textielindustrie in het zuiden is de situatie niet anders.

De stakingsbereidheid voor hogere lonen blijkt overal in de DDR zeer groot. Normaal gesproken dempt de dreiging van werkloosheid deze bereidheid, maar in de DDR willen de werknemers beide: hun arbeidsplaatsen behouden en hetzelfde loon als de collega-werknemers in de bondsrepubliek. Na de 'Wende', toen er nog gesproken werd van een confederatie van de beide Duitse staten, hoopten deze bedrijven nog op de mogelijkheid van joint ventures. Die zijn niet gekomen en dat geeft de arbeiders in het algemeen het gevoel dat ze met de rug tegen de (verdwenen) muur staan.

    • Henri Beunders