'Toen de stofwolk optrok, stond er ineens een toestel'

BEST, 5 mei - 'We zaten net aan de koffie en toen hoorden we een enorme knal. Mijn broer ging bezorgd naar buiten want die heeft daar zijn kalveren lopen. Hij zag een enorme stofwolk op zich af komen en toen die optrok stond daar ineens een vliegtuig in de wei', vertelt mevrouw C. Klompers-Van der Steen uit Best.

Gistermorgen even voor elf uur stortte er in het weiland achter haar huis een NF-5 straaljager neer. De luchtmacht heeft sporen waaruit zou blijken dat het toestel tijdens een startoefening is gebotst met duiven waardoor beide motoren zijn uitgevallen. De 29-jarige piloot, 'een ervaren vlieger, een instructeur', aldus de luchtmacht, wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Burgemeester en wethouders van Best willen opheldering van de luchtmacht over de toedracht en de veiligheidsprocedures. Een woordvoerder van de luchtmacht meent echter dat de goede afloop bewijst dat de procedures deugen. Het toestel kwam neer ongeveer anderhalve kilometer van de startbaan van de basis Welschap. 'Het gebeurde recht voor de school', vertelt administratief medewerker Vlamings van het ruim duizend leerlingen tellende Heerbeeck college in Best. Zijn bureau staat voor het raam: 'Ik zag het beter dan in een film.' Vlamings: 'Ik hoorde een enorme knal, keek op van mijn werk en zag de schietstoel uit het vliegtuig schieten. Het vliegtuig vloog op boomhoogte op enkele honderden meters afstand langs de school. Zonder de piloot daalde het gewoon door, de neus iets omhoog, het leek een perfecte landing. Ik kon het toestel zien totdat het vlak boven de grond was, toen verdween het achter de bomen in de verte. Ik verwachtte een ontploffing, maar er gebeurde niets, het werd doodstil. 'Intussen kwam in de weilanden bij de school de piloot aan zijn parachute naar beneden. Nog voordat hij de grond bereikte belde ik 06-11.

Ik werd meteen doorverbonden met de rijkspolitie. Ze vroegen nog of het een militair of een burgertoestel was. Daarna ben ik meteen naar de plaats gereden waar de piloot neerkwam. Hij lag op de grond, had zijn helm al afgezet. Zijn schietstoel en parachute lagen 25 meter van hem vandaan. Er stonden twee landbouwers bij die in het weiland aan het werk waren. De piloot was heel kalm. Hij vroeg meteen of zijn 'kist' op huizen terecht was gekomen. Wij dachten van niet. Hij zei dat zijn motoren waren uitgevallen en dat hij daardoor hoogte had verloren. Hij was op zijn hielen terecht gekomen, en daar had hij pijn aan. 'Niet aan me komen, laat me maar liggen tot de ziekenwagen komt', zei hij nog. Die kwam nog geen vijf minuten later.'