Rewe Zentral doet bod op noodlijdend Coop

ROTTERDAM, 5 mei - De grootste Westduitse levensmiddelenketen Rewe Zentral heeft een bod uitgebracht op het in financiele problemen geraakte Westduitse detailhandelsconcern Coop. Dat is gisteren door een woordvoerder van Coop bekend gemaakt. Details over het bod werden niet verstrekt.

De definitieve beslissing over het bod zal waarschijnlijk worden genomen op een vergadering van de raad van commissarissen van Coop op 14 mei. Gistermiddag werd de notering Coop op de Duitse effectenbeurzen gestaakt. Rewe Zentral is een samenwerkingsverband van zelfstandige detaillisten met in totaal 7000 winkels. De groep behaalde vorig jaar een recordomzet van 20,5 miljard D-mark, 14,5 procent meer dan in het jaar ervoor. Rewe heeft daarmee een marktaandeel in de Bondsrepubliek van 16,5 procent.

Coop ging vorig jaar door toedoen van onder meer voormalig topman B. Otto bijna failliet. Otto en enkele collega's werden in december gearresteerd op verdenking van balansvervalsing, kredietfraude en verduistering van miljarden D-marken. De omstreden topman was eind 1988 naar Zuid-Afrika gevlucht nadat zijn financiele malversaties aan het licht waren gekomen. Een van de commissarissen probeerde begin vorig jaar zelfmoord te plegen.

Coop boekte in 1988 een verlies van 360 miljoen mark. Een saneringsoperatie onder leiding van de twee huisbanken van Coop, DG-Bank en Bank fur Gemeinwirtschaft, leverde het concern een nieuwe financiele basis. Daarbij stapten vier buitenlandse banken, waaronder de Amro Bank die voor 22 procent deelnam in het kapitaal van Coop, vrijwillig uit. De waarde van hun deelnemingen was inmiddels tot nul gereduceerd.

Het bedrijf belandde ook vorig jaar in de rode cijfers. Bij een omzet van 11 miljard D-mark noteerde het bedrijf een verlies van 250 miljoen. Voor dit jaar rekent men op een verlies van 150 miljoen. De Amro Bank was tot vorig jaar nauw betrokken bij de financiering van Coop. Zo verzorgde de bank enkele jaren geleden de emissie van een obligatielening voor het detailhandelsconcern. Enkele Nederlandse beleggers betichten de Amro nu van 'misleiding' omdat de bank toen in het emissieprospectus geen melding maakte van de problemen waar Coop op aanstuurde, terwijl de bank de problemen volgens de beleggers wel had kunnen en moeten zien aankomen. De beleggers zijn dit jaar naar de rechter gestapt.