Na Van Poppel sprint ook Nijdam naar winst

ARMENTIERES, 5 mei - Jelle Nijdam heeft in de Vierdaagse van Duinkerken een voorbeeld genomen aan Jean-Paul van Poppel. Diens ritzege in de vierde etappe inspireerde Nijdam gisteren tot een geslaagde machtsgreep. De renner uit de ploeg van Jan Raas versloeg na 170 kilometer vier mede-vluchters in een lange sprint. Het betekende de derde seizoenzege voor Nijdam, die eerder in de Ronde van Murcia en in het Belgische Hannuit succesvol was. De vijfde etappe van St. Quentin naar Armentieres, met in totaal twaalf kilometer aan kasseien, was een kwelling voor klassementsaanvoerder Stephen Roche. De voormalige wereldkampioen kwam na zestig kilometer ten val op het eerste stuk kinderkopjes. Met verwondingen aan zijn elleboog en heup stapte de Ier terug op de fiets.

Met de hulp van zijn ploeggenoten kreeg Roche de aansluiting met het peloton. Hij eindigde in die grote groep met een achterstand van 35 seconden op Nijdam. Zijn leidende positie, met zestien seconden voorsprong op de Fransman Lemarchand, kwam niet in gevaar. Meteen na aankomst liet Roche zijn verwondingen in een ziekenhuis onderzoeken. De voormalige Tour-winnaar vreesde de koers te moeten beeindigen. In de Ronde van Spanje raakte Julian Gorospe zoals verwacht zijn leiderstrui kwijt. De Spanjaard, die zich vier etappes aan de kop van het klassement handhaafde, kwam in de zware bergrit ruim vier minuten na winnaar Carlos Hernandez, de kampioen van Spanje, over de finish. Marco Giovanetti, die op ruim een minuut als twaalfde eindigde, is de verrassende nieuwe lijstaanvoerder. Het was voor de Italiaan de eerste keer dat hij in een grote ronde het leiderstricot over de schouders kon laten glijden en de kans dat hij zijn eerste plaats in de komende bergritten kan consolideren is niet erg groot.

De elfde etappe telde vier bergbeklimmingen, waarvan twee van de tweede, een van de eerste en een van de buitengewone categorie. Luc Suykerbuyk was de enige Nederlander die zich in deze rit onderscheidde. De Nederlander, kampend met buikloop, was in de eerste honderd kilometer bij verschillende ontsnappingspogingen betrokken. Nadien moest Suykerbuyk uit de voorste groep lossen. Met een achterstand van ruim tien minuten op winnaar Hernandez kwam hij toch als eerste Nederlander op de 66ste positie over de finish. Olaf Ludwig, sprinter uit de ploeg van Peter Post, won gisteren in de Verenigde Staten het eerste deel van de eerste etappe van de Tour de Trump. De eerstejaars professional was bij een massale aankomst de snelste in het traject van Wlimington naar Baltimore, over 154 kilometer.