LCD's op toetsenbord computer

De toetsen op het bord van een personal computer hebben vaak meerdere functies. Door het indrukken van een functietoets (of een 'shift', 'alt' of 'ctrl'-toets) tegelijk met een gewone toets, kan de letter plots een pijltje worden, in combinatie met een andere toets kan een commando verzonden worden en met weer een andere worden sommige letters plotseling Grieks, enzovoorts.

Sommige computerfabrikanten gebruiken de voorzijde van de toetsen om die ander mogelijkheden onder de aandacht van de gebruiker te brengen, maar de ruimte daar is beperkt. Bovendien zijn functies die door de gebruiker zelf geprogrammeerd worden natuurlijk niet te voorzien.

Hohe Electronics in Duitsland is een van de fabrikanten die voor een radicale oplossing hebben gekozen. Zij maken toetsenborden waarop enkele of ook alle toetsen uitgevoerd zijn als een klein LCD-schermpje - te vergelijken met de wijzerplaat van een digitaal horloge. Het indrukken van een functietoets geeft dan als resultaat dat op alle daarvoor in aanmerking komende toetsen een ander symbool verschijnt.

Het systeem leent zich in het bijzonder voor meertalige toetsenborden. Met een druk op de knop kan dan naar cyrillische, Griekse, Arabische, wetenschappelijke of Japanse toetsenborden worden overgeschakeld. (RB electronica)