Hockeysters verslaan Nw Zeeland

SYDNEY, 5 mei - De Nederlandse hockeysters hebben vanochtend hun eerste serieuze krachtmeting tijdens het wereldkampioenschap in Sydney goed doorstaan. Tegenstander Nieuw Zeeland begon na de verrassende zege op Zuid-Korea vol zelfvertrouwen aan het duel, maar bleek toch kansloos tegen Oranje. Het werd 3-0 voor de titelhouder.

De Nederlandse speelsters kwamen de vooraf gemaakte afspraken perfect na. Het was de bedoeling om via een vroeg doelpunt het verzet van de stugge en fysiek sterke ploeg uit Nieuw Zeeland te breken. Dat gebeurde al in de elfde minuut. Lisanne Lejeune schoot de eerste strafcorner hard en loepzuiver langs keepster Elaine Jensen. Acht minuten later speelde Nederland een onverwachte variant bij de korte hoekslag en sloeg Helen van der Ben nog harder dan haar collega raak: 2-0. In de tweede helft verloor Nederland enigszins het vat op de wedstrijd, maar Nieuw Zeeland kon geen moment gevaarlijk zijn voor het doel van keepster Toxopeus. Vlak voor tijd scoorde Van der Ben weer uit een corner de derde treffer.

Bij dit WK blijkt nog duidelijker dan anders dat de Nederlandse ploeg een grote voorsprong heeft op de andere landen met de strafcorner. In Sydney is het extra moeilijk om tot scoren te komen. Het kunstgras van het State Hockey Centre is namelijk van zeer matige kwaliteit. Dat geeft vooral grote problemen bij de cornerstop. Voor een van de twee doelen springen de ballen voortdurend omhoog. Nederland heeft er echter de minste problemen mee. Het scoorde in beide helften. Bij de eerste wedstrijd van vandaag, Zuid-Korea-Canada (1-0), werden er in totaal twaalf strafcorners genomen, maar dat leverde geen enkel succes op.

Oranje heeft uit de resterende twee wedstrijden nog twee punten nodig om zich voor de halve finale van vrijdag te plaatsen, Maandag speelt Nederland tegen Zuid-Korea en woensdag volgt de laatste wedstrijd in de poule tegen Canada.