Duikers vinden eenpersoons onderzeeboot in Waterweg

HOEK VAN HOLLAND, 5 mei - Duikers van de marine hebben in de monding van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland een Duitse mini-onderzeeer uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen, aldus de Rotterdamse politie. De zoekactie was ingesteld nadat vorige week een onderdeel van een mijn was ontdekt op het strand. Bij de marine wordt aangenomen dat de vondst een eenpersoons onderzeeboot van het type Biber is en 450 kilo springstof bevat. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen marinemensen in de loop van de volgende week het vaartuig bergingsklaar maken. Het Rotterdamse bedrijf Smit Tak zal de feitelijke berging uitvoeren. Buitengaats zal het explosieve vaartuig onschadelijk worden gemaakt.

Volgens een politiewoordvoerder is het vrijwel zeker dat het strand van Hoek van Holland tijdens de berging ontruimd moet worden. Ook het scheepvaartverkeer zal hinder ondervinden van de operatie. Onderzeeers van het gevonden type, vijf meter lang en uitgerust met een torpedo en een zogeheten invloedsmijn, gebruikte het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog voor verrassingsaanvallen. Tegen het einde van de oorlog brachten de Duitsers een aantal van deze boten tot zinken om te voorkomen dat ze in geallieerde handen zouden vallen.