Daf en Philips stellen beurs onverwacht teleur

AMSTERDAM, 5 mei - Nadat eerder Akzo en DSM melding moesten doen van tegenvallende resulaten, kreeg het Damrak deze week twee nieuwe teleurstellingen te verwerken in de vorm van DAF en Philips.

Dat beide bedrijven zo hun problemen kennen is al langer bekend, maar de resultaten vielen dermate tegen dat zelfs bij de meest geharde handelaar de mond openviel.

Het eerste kwartaal van Philips ging voorbij zonder dat er noemenswaardige winst gemaakt werd op de normale bedrijfsuitoefening. Slechts door de verkoop van de defensie-activiteiten wist het elektronica-concern winst te maken. Dat kwam als een volslagen verrassing bij analisten in buitenland. Daar was wel op een teruggang gerekend van de bedrijfsresultaten, van 86 tot 60 en hooguit 40 cent per aandeel. Maar 2 cent per aandeel sloeg iedere verwachting.

De koers sloot de week af op fl.32,80: bijna een derde lager dan Philips aan het begin van het jaar noteerde en ongeveer de helft van de intrinsieke waarde van het concern zoals dat door analisten wordt berekend. Veel lager is eigenlijk nauwelijks denkbaar.

Een bedroevend lage koers, meende Philips-bestuurslid Appelo. Beleggers zullen het met hem eens zijn. Alleen wordt hier de beschuldigende vinger op het bestuur gericht. Daar komt bij dat slechte resultaten koren op de molen zijn van Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB wond zich vorig jaar al op over de preferente aandelen die als extra bescherming van het Philips-bestuur werden ingevoerd. Hetzelfde bestuur dat kennelijk pas anderhalve week geleden in de gaten kreeg dat er iets grondig mis was met de resulaten.

Intussen doen de geruchten over een mogelijke overneming van Philips weer de ronde. Er was na de bekendmaking deze week op zekere momenten zelfs sprake van een grote, particuliere vraag naar aandelen, die volgens handelaren moeilijk anders verklaard kan worden dan als speculatie. Maar een vijandige overneming, het schrikbeeld dat topman Van der Klugt het publiek graag voor mag houden, is een moeizame en tijdrovende aangelegenheid waar slechts weinig buitenlandse concerns hun vingers aan willen branden.

Na 1992 zal er wellicht een beperking van de beschermingsmaatregelen komen in het kader van de Europese Gemeenschap. Diezelfde EG waar ironisch genoeg ook Philips een actief voorstander van is.

DAF maakt een verlies over het eerste half jaar bekend van 20 tot 30 miljoen gulden. De ingezakte vrachtwagenmarkt in het Verenigd Koninkrijk speelt DAF parten, alsmede de lage koers van het pond sterling. Ook de handel in Spanje en Frankrijk kampt met problemen.

De bekendmaking van de tegenvallers hadden een koersdaling van 33,30 tot 28 gulden. De week werd echter afgesloten op 30,80, waarmee in ieder geval de waardering voor de snelle publikatie van het concern mee tot uitdrukking lijkt te komen. Niettemin steken de koersen schril af tegen de koers van 47 gulden waartegen de aandelen vorig jaar op de markt werden gebracht.

Temidden van alle leed en ellende viel het goede nieuws nauwelijks op: de introductie van de aandelen Helvoet Holding en de claim-emissie van aandelen Nedschroef waren volgens betrokkenen een succes. Bij de claim-emissie bleek dat uit de noteringen in de claim handel en uit de koers, die boven de emissieprijs van 124,50 bleef liggen.

Bij Helvoet verklaarde de betrokken banken dat de introductie een succes was. De koers bleek niettemin gisteren, de tweede dag van de handel, precies op de introductieprijs van 60 gulden te liggen. De handel was niettemin aan de rustige kant.

    • Steven Adolf