Winst Britse Labourpartij minder groot dan verwacht

LONDEN, 4 mei - De Britse Labourpartij heeft bij gemeenteraadsverkiezingen in Engeland, Schotland en Wales forse winst geboekt, maar niet in de omvang die in opiniepeilingen was voorspeld. Labour won ten minste 300 gemeenteraadszetels en behaalde tevens een meerderheid in tien lokale bestuursorganen meer dan voorheen. De Tories verloren landelijk ten minste 200 zetels, maar zorgden in Londen voor een spectaculair resultaat door de deelgemeente Wandsworth met een vergrote meerderheid te behouden. Wandsworth is een prestigegemeente voor de Conservatieven omdat de gemeenschapsbelasting (poll tax) daar de laagste van het land is.

De centrumpartij SLD handhaafde zich bij verrassing vrijwel op het niveau van vier jaar geleden en verloor slechts 35 zetels. SLD-leider Paddy Ashdown zegt dat daarmee het drie-partijensysteem in Groot-Brittannie is teruggekeerd. Grote stemmenwinst voor de Groenen, die vorig jaar bij de Europese verkiezingen bijna vijftien procent boekten, bleef uit. David Owens SDP werd vrijwel weggevaagd.

In een twintigtal van de ruim tweehonderd districten werd vanmorgen nog geteld. Op grond van de voorlopige uitslag zou Labour, nationaal vertaald, in het Lagerhuis een meerderheid van 56 stemmen hebben tegenover de Conservatieven en de verdere oppositie. Vergeleken bij de landelijke verkiezingen van 1987 won Labour tien procent (42 procent) en verloren de Conservatieven twaalf procent (31 procent). Die verschuiving gaat op voor het hele land, inclusief het 'thuisland' van de Tories in Zuid-Engeland, maar exclusief Schotland, waar het regionaal bestuur nu voor viervijfde in handen van Labour is en waar de Schotse nationalisten hun aanhang vergrootten tot 21 procent. Ook aan de uitslagen in Londen ontleenden de Tories troost, onder andere door het binnenhalen van overwinningen in twee voormalige Labour-deelgemeenten. Labour zegt dat de uitslag een 'ontslagaanzegging' voor premier Thatcher is. De Tories zeggen dat, als er al sprake was van een referendum over de omstreden poll tax, de Conservatieven dat nu hebben gewonnen.

Pag.5: Tory-bloedbad bleef uit