Wenen in ongenade bij gevallen bij Opec-minister

GENEVE, 4 mei - Waarom vergaderen de dertien OPEC-landen in een luxueus Geneefs hotel en niet in het perfect geoutilleerde OPEC-hoofdkwartier aan de Donau in Wenen? De kosten van 'Geneve' zijn een veelvoud van die in Wenen en het trauma van sommige oudgedienden - de gijzeling van olieministers in Wenen in 1975 - is allang vergeten.

In de wandelgangen van de OPEC-vergadering was gisteren het antwoord op die vraag te horen: de Iraakse olieminister Al-Shalabi, binnenslands toch al onder druk wegens Iraks ondercapaciteit bij de olieproduktie, is ernstig beledigd door de Oostenrijkse autoriteiten.

Bij aankomst op de luchthaven van Wenen, begin april, is hij niet behandeld met de egards die hem toekomen. Niet zijn tegenpool maar een ondergeschikte van het Oostenrijkse ministerie stond hem op te wachten, de minister had geen tijd.

Hiermee zou Wenen hebben willen protesteren tegen de executie in Bagdad van de Britse journalist Farzad Bazoft.

Sindsdien weigert Al-Shalabi nog een voet op Oostenrijkse bodem te zetten.