VS werken aan nieuwe raket voor luchtmacht

WASHINGTON, 4 mei - De opvolger van de Lance-raket (reikwijdte 120 km.) is geschrapt, maar in de Verenigde Staten wordt wel gewerkt aan een nieuw nucleair wapen waarmee lichte bommenwerpers van de NAVO-strijdkrachten in Europa kunnen worden uitgerust. Voor de ontwikkeling van de TASM (tactical air-to-surface missile) is op de begroting van het Amerikaanse ministerie van defensie dit jaar 54 miljoen dollar uitgetrokken. Dit bedrag zal volgend jaar worden verdubbeld.

De met een kernkop uitgeruste TASM, die een reikwijdte van 400 tot 500 km. zal krijgen, is een modificatie van de SRAM (short range attack missile), een raket voor langere afstand waarmee de Amerikaanse luchtmacht al is uitgerust. Staatssecretaris van defensie John Welch verklaarde in een hoorzitting van het Congres dat het Pentagon 450 TASM's wil aanschaffen.

Dit blijkt uit documenten die gisteren in Washington zijn gepubliceerd door de British American Security Information Council, een particuliere organisatie die de nucleaire planning binnen de NAVO op de voet volgt.

Binnen de NAVO wordt al lang gesproken over de mogelijkheid de TASM in Europa in te voeren. NAVO-opperbevelhebber Galvin meent dat de NAVO-strijdkrachten over een (nucleair) wapen moeten beschikken waarmee het grondgebied van de Sovjet-Unie kan worden bereikt. Maar er is nog geen politieke besluitvorming voorzien.

    • Maarten Huygen