Vrouw bekladt schilderijen in Lakenhal Leiden met zwarteverf

LEIDEN, 4 mei - Een 29-jarige Leidse vrouw heeft donderdag twee schilderijen en antiek meubilair in het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden beklad met zwarte verf uit een spuitbus. De schilderijen - Gezicht op de Lakenhal van Susanna van Steenwijck-Gaspoel uit 1642 en De Stedemaagd ontvangt de Neering uit 1651 van Abraham Lambertszoon van den Tempel - kunnen volgens het museum 'hoogstwaarschijnlijk helemaal worden schoongemaakt'.

Het meubilair heeft geen blijvende schade opgelopen. Volgens de politie was de vrouw geestelijk gestoord. Volgens Yvonne van Baarle, hoofd van de afdeling kunst en cultuur van de gemeente Leiden, is de enige remedie tegen dergelijke aanslagen 'er geen publiciteit aan te geven'.

Foto's van beschadigde schilderijen 'zouden anderen op het idee kunnen brengen ook eens met een mes naar het museum te gaan' en zouden dus niet moeten worden vrijgegeven. 'Ik vind dat je het dan in de doofpot moet stoppen', aldus Van Baarle.