'Saddam Hussein zocht in 1985 toenadering tot Israel'

TEL AVIV, 4 mei - Op het hoogtepunt van de Iraans-Iraakse oorlog heeft de Iraakse president Saddam Hussein toenadering gezocht tot Israel. Israel heeft van die kans echter geen gebruik gemaakt en 'dat is een ernstige beoordelingsfout geweest waarvan we nu de gevolgen moeten dragen'.

Dat zegt de socialistische vice-voorzitter van de Israelische parlementscommissie van buitenlandse zaken en defensie, reserve-generaal Binjamin Ben Eliezer, in een vraaggesprek.

Generaal Ben Eliezer stelt dat de Israelische leiders liever vasthielden aan de orientatie op Iran, die nog uit de tijd van David Ben Gurion stamde. Hij noemt dat 'kortzichtig'.

In 1985, toen dit speelde, was Irak zodanig gericht op de oorlog tegen Iran dat de Palestijnse kwestie een positieve verstandhouding met Israel niet hoefde te blokkeren. Dat is nu echter veranderd, nu Irak via zijn bondgenoot Jordanie zeer nauw bij dit conflict betrokken is geraakt.

In de huidige fase signaleert generaal Ben Eliezer bij de Iraakse president een bijna paranoide angst voor Israel. Hij onderstreept echter dat 'Irak niets van Israel te vrezen heeft'.

Maar mocht Saddam toch Israels bevolkingscentra met chemische of biologische wapens bestoken, dan kan hij rekenen op een 'verschrikkelijke Israelische reactie'. Pag.4: Israel negeerde signaal Irak