Ritzen wil toch steun bedrijfsleven

DEN HAAG, 4 mei - Minister Ritzen (onderwijs) wil steun van het bedrijfsleven om de financiele positie van het onderwijs te verbeteren. Dit zegt hij in een interview met het blad Onderneming van het VNO. 'Ik zoek ook de steun van maatschappelijke groeperingen, zoals ondernemingsorganisaties, voor verbetering van de materiele positie van onderwijsgevenden. Voor mij is dat een top-prioriteit. Maar ik wil daar niet alleen voor staan. Ik heb ook daar de werkgevers en werknemers bij nodig', aldus de minister. Ritzen waarschuwt voor een neerwaartse spiraal van 'bezuinigingen, zware werkbelasting, slecht gemotiveerde leerkrachten, minder kwaliteit onderwijs, minder geld, slechter geselecteerde leerkrachten, weer minder kwaliteit onderwijs en zo dieper de put in. We zitten daar gelukkig nog vrij ver van af.'

De minister is in het interview positiever over de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven dan een half jaar geleden. November vorig jaar presenteerden enkele topondernemers zoals Ahold, DSM, DAF, AMRO en Aegon, een plan om bedrijven 'adoptie-contracten' te laten sluiten met scholen. Daarin zouden onder meer verhuur van gebouwen en machines en nascholingscursussen van leraren op de bedrijven geregeld kunnen worden. De ondernemers kritiseerden toen het gebrek aan talenkennis en praktijkervaring onder docenten in het beroepsonderwijs.

Ritzen zei daarop in een reactie dat de benadering van de ondernemers op zichzelf toe te juichen. Hij vreesde echter ook dat van de contracten een sterke zuigkracht van beter betalende bedrijven op leerkrachten kon uitgaan. In het VNO-blad zegt hij nu af te willen van 'Zwarte Piet' discussies tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.