Rechter laat importeurs heroine vrij

HAARLEM, 4 mei - Vier mannen die begin dit jaar op heterdaad werden betrapt bij invoer van ruim 50 kilo heroine uit Pakistan zijn gisteren vrijgesproken omdat ze de Haarlemse rechtbank wisten te overtuigen dat ze dachten hasj te smokkelen in plaats van hard drugs. 'De opzet van de vier was niet gericht op de handel in heroine en dat laatste stond alleen in de telastelegging. Vandaar de vrijspraak', aldus persrechter mr. J. N. Van der Pijl. Tegen de verdachten waren straffen van zes tot elf jaar cel geeist. De heroine werd 31 december vorig jaar via een vrachtschip in de Rotterdamse haven aangevoerd. De drugs, met een straatwaarde van 20 miljoen gulden, zaten in een container met stofdoeken, afkomstig uit Pakistan. Na het overladen van de stofdoeken werden de verdachten aangehouden.

Volgens een van de advocaten van de vier, mr. J. F. van Baarsen, hebben de verdachten steeds gezegd 'kruimelaars, loopjongens' te zijn die gefopt werden door de echte organisatoren. Uit aantekeningen in een notitieblokje bleek dat ze 20.000 gulden voor hun hulp kregen en ook dit relatief lage bedrag wees er volgens de raadslieden op dat ze 'slechts' hasj smokkelden. 'Een van de vier stond bovendien bekend als hasjrommelaar', aldus Van Baarsen.

Het openbaar ministerie in Haarlem is ontstemd over de uitspraak en gaat in hoger beroep. Volgens advocaat Van Baarsen is het niet waarschijnlijk dat zijn client straks bij het gerechtshof komt kijken hoe de zitting verloopt. 'Ik denk dat hij zich schuil gaat houden'.