'Recht op schadevergoeding voor asielzoekers Schiphol'

ROTTERDAM, 4 mei - De naar schatting 5.000 asielzoekers die sinds de invoering van het zogenoemde Schipholwetje begin vorig jaar tijdelijk zijn vastgehouden in de wachtruimte op Schiphol of in de kazerne van de marechaussee in Badhoevedorp kunnen met een grote kans op succes een schadeclaim indienen bij de staat. Dit is volgens advocaat mr. N. Vermolen het gevolg van het intrekken van een hoger beroep dat Justitie had aangetekend tegen twee uitspraken van de Haarlemse rechtbank dat dergelijke opsluiting onrechtmatig is. De rechtbank kende de betrokken vluchtelingen schadevergoedingen van 50 gulden per dag toe.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie zegt dat het intrekken van het beroep niet bewust is gebeurd maar het gevolg is van 'een fout in de procedure'.

Justitie zal bij de eerstvolgende vergelijkbare uitspraak van de rechtbank opnieuw in hoger beroep gaan.

Pag.3: Vervolg